نجاری یکی از مشاغل پرسود است که بطورکلی با چوب سروکار دارد و از آن برای ساخت محصولات گوناگون بهره میبرد. از انواع حرفههای معروف در نجاری میتوان به کابینتساز، کشتیساز، نجار مرمتی، نجار درودگر، حفاظتی، کوپر و … اشاره کرد. مهمترین اصل نجاری شناخت انواع چوب و کاربرد آنها در ساخت وسایل گوناگون است. در کشور ما سالانه حجم زیادی از چوبهای مورد استفاده در صنعتهای وابسته به نجاری از جمله کشتیسازی و ساختمانسازی از طریق واردات تامین میشود و به یکی از تجارتهای پرسود داخلی مبدل شده است. ترخیص چوب از گمرک نیازمند ارائه مدارک و مجوزاتی از جمله گواهی بهداشت نباتی است. جهت آشنایی با جایگاه چوب نجاری در دنیای تجارت امروزی، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
چوبهای نرم و سخت و انواع آنها
در توصیفات گیاهشناسی،انواع چوبها در دو دسته چوب نرم و چوب سخت جای میگیرند. در ادامه به شرح ویژگیهای هر گروه و انواع درختان آنها میپردازیم.
- چوبهای سخت
ویژگیهای مهمی که در تمام چوبهای سخت دیده میشوند عبارتند از:
- دارای انواع گونههای گلدار برگ پهن بوده و از درختان برگ ریز و فصلی میباشند.
- بذر این درختان در داخل پوسته تشکیل شده و نهان دانه هستند.
- در برابر آتش مقاومت بالایی داشته و اغلب گران قیمت میباشند.
- دارای رنگ تیره و شیره با مقادیر کم هستند.
- از نظر وزن و تراکم سنگین میباشند.
از انواع درختان با چوب سخت میتوان به بلوط، گردو، زبان گنجشک، راش، ماهون، افرا، انبه، اقاقیا، میندی، ساج و بالسا اشاره کرد.
- چوبهای نرم
بارزترین خصوصیات تمام درختان چوب نرم شامل موارد زیر میشوند:
- سرعت رشد بالایی داشته و همیشه سبز هستند.
- دارای رنگ روشن و برگهای سوزنی شکل میباشند.
- در برابر آتش مقاومت کمی داشته و قیمت گرانی ندارند.
- بذرهای این درختان درون مخروط قرار گرفته است.
- از انواع بازدانه بوده و از نظر وزن و چگالی سبک به حساب میآیند.
انواع درختان با چوب نرم عبارتند از: کاج، چوب سرخ، سرخدار، صنوبر، سدر.
کدام چوبها برای نجاری مناسب میباشند؟
شاید در باور عموم این تفکر جا افتاده باشد که استفاده از انواع مختلف چوب برای صنعت نجاری مناسب است؛ اما واقعیت چیز دیگری است. گونههای مختلف چوب نیز مانند انواع مواد دیگر دارای ویژگیها و کیفیت مختلفی میباشند که باعث ایجاد خواص منحصر به فرد در هر کدام از آنها شده و بنابر نوع کاربرد مورد نظر، مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی از مهمترین اصول در نجاری موفق، انتخاب نوع چوب مورد نظر برای هدف خاص است؛ بنابراین نجار موفق کسی است که حداکثر تلاش خود را برای شناخت انواع چوب و ویژگیهای خاص هر یک انجام دهد. برای مثال چوب درخت زبان گنجشک، از انواع چوب سخت و سنگین با بافتی درشت است و برای ساخت محصولات چوبی که نیاز به ظرافت دارند مناسب نیست. از طرفی دیگر چوب درخت گردو از ویژگیهایی برخوردار است که برشهای ظریف را ممکن میسازد. بنابراین از چوب زبان گنجشک برای ساخت انواع قایق، مبلمان، دستگیرهها و چوبهای هاکی که نیاز به مقاومت بالا دارند استفاده میشود و برای ساخت کابینتها، چوب گردو مناسبتر است. درست است که ساخت کابینت با چوب زبان گنجشک هم امکان پذیر است اما زمان و انرژی نسبتا زیادی از نجار میگیرد و به اصطلاح برای این نوع کاربرد مناسب نیست. از تمام گفتههای بالا نتیجه میگیریم که مهمترین عامل تعیین کننده در انتخاب نوع چوب، سطح دشواری کار با آن است.
واردات چوب نجاری در ایران
در کشور ما علارغم وجود جنگلهای فراوان در شهرهای شمالی، بخشی از چوب مورد نیاز صنایع مرتبط با چوب از جمله صنعت نجاری از طریق واردات تامین میشود. دلیل آن را میتوان خشکسالیهای چند سال اخیر و عدم رسیدگیهای کافی به این موضوع دانست.
در کشور ما میزان واردات چوب از کشورهای مختلف به صورت زیر است:
- روسیه (32%)
- چین (21%)
- کره جنوبی (16%)
- آذربایجان ( 8%)
- امارات (7%)
- گرجستان (5%)
- ترکیه و هند هر کدام (4%)
- سایر کشورها (6%)
گمرکات تخصصی ترخیص چوب در ایران
طبق گزارشات اداره گمرک، سال گذشته 38 میلیون تن چوب با ارزش دلاری 67 میلیون دلار به کشور ما وارد شده و بیشترین میزان ترخیص آن از گمرک بندر انزلی با سهم بالای 80% و گمرکات نوشهر و آستارا صورت گرفته است.
تعرفه گمرکی جهت ترخیص چوب نجاری
کد تعرفه گمرکی چوب اره شده یا ناهمواری گرفتهشده از درازا، لایه بریشده یا پوستکنده، حتی رنده شده، سمباده خورده یا متصل شده از دو سر (End-jointed) به ضخامت بیش از 6 میلیمتر ذیل ردیف 4407 قرار می گیرند که دارای تعرفه ورودی 4% هستند.
انواع و اشکال مختلف چوب در فصل چهل و چهارم فهرست تعرفهها گنجانده شده و شامل موارد و جزئیات بسیاری میشوند که ذکر تمامی آنها در این مقاله ممکن نیست. بنابراین شما علاقمندان میتوانید برای کسب اطلاع دقیق از کد تعرفه و مجوزهای مورد نیاز جهت ترخیص کالای مورد نظر خود از گمرک، با کارشناسان شرکت سلطان یاقوت تماس بگیرید.
خدمات شرکت سلطان یاقوت در خصوص ترخیص چوب نجاری از گمرک
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، واردات انواع چوب به کشور ما امری رایج بوده و برای ترخیص آن از گمرک، قوانین و دستورالعملهایی برای ارائه مدارک و اخذ مجوزات اعمال شده است. ترخیص کار رسمی گمرک وظیفه دارد تا از تمام این موارد و همچنین بخشنامههای به روز اداره گمرک آگاهی داشته باشد. شرکت سلطان یاقوت با تیمی از کارشناسان ترخیص کار ماهر و باتجربه آماده ارائه خدماتی از جمله مشاوره رایگان و همکاری با تاجران و بازرگانان عزیز در زمینه ترخیص چوب نجاری از گمرک میباشد.
تلفن های تماس: 09121995406 – 02128111034