سلطان یاقوت

هواپیمای دریایی یا  Seaplane چیست و چه کاربردی دارد؟

هواپیمای دریایی یا  Seaplane چیست و چه کاربردی دارد؟

هواپیمای دریایی نوعی وسیله نقلیه است که در گذشته و در طول جنگ‌های جهانی بیشتر مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این هواپیماها قابلیت فرود روی سطح آب‌های عمومی به شرط عدم خسارت جانی و مالی و فرود روی آب‌های خصوصی با اجازه مالک را دارند. همچنین می‌توانند از سطح آب برخاسته و تا ارتفاعی مجاز که کمتر از هواپیماهای معمولی است پرواز کنند. امکان تجربه حوادث مرگبار در این نوع وسیله نقلیه نسبت به هواپیمای معمولی به دلیل کاهش استقامت آن در برابر شرایط جوی نامناسب بیشتر است و فقط در موارد خاص که در ادامه مقاله به آن می‌پردازیم کاربرد دارند. همچنین امکان تصادف این هواپیماهای دریایی با کشتی‌ها بسیار کم و نادر است. امروزه هواپیماهای دریایی در تورهای مسافربری به جزایری همچون مالدیو به کار می‌روند. اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری درمورد هواپیماهای دریایی و انواع آن کسب کنید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

هواپیمای دریایی یا Seaplane چیست؟

هواپیمای دریایی در اصل هواپیماییست که به شناور مجهز شده است تا بتواند روی محیط‌های آبی مانند اقیانوس‌ها، دریاها، رودخانه‌ها و خلیج‌ها فرود بیاید یا از آن بلند شود. هواپیمای دریایی معمولا همان هواپیمای خشکی تغییر شکل یافته است. این هواپیماها توسط دو شناور یا شناوک در آب پشتیبانی می‌شوند که این شناورها جایگزین چرخ‌های هواپیماهای معمولی هستند. شناورهای هواپیمای دریایی به دو صورت ساده یا دوزیست هستند. شناورهای ساده، فاقد چرخ بوده و نمی‌توانند در خشکی کار کنند. هواپیماهای دارای شناورهای آبی-خاکی دارای چرخ های جمع شونده هستند و روی زمین یا آب مورد استفاده قرار می‌گیرند. هواپیمای دریایی بیشتر مناسب مناطقی با جزایر کوچک متعدد هستند که فضای کمی برای ساخت باند فرودگاهی دارند. از هواپیماهای دریایی می‌توان در عملیات نجات نیز استفاده کرد؛ زیرا توانایی حمل افراد بیشتر و طی مسافت طولانی‌تری نسبت به هلیکوپتر دارند. با این حال، هواپیماهای دریایی در هوای طوفانی قابلیت چندانی ندارند؛ زیرا امواج بزرگ دریا، عملیات تیک آف و فرود آن‌ها را به خطر می‌اندازند.

یک هواپیمای دریایی جهت کاربری مناسب در سطح آب باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • باید نیروی شناوری لازم جهت معلق ماندن روی سطح اب را داشته باشد.
  • باید جهت تحمل وزن خود در حین حرکت از امتداد سطح آب تا سرعت‌های بالا هنگام پرواز، به وسایلی مجهز شده باشد.
  • باید با وجود محدودیت‌های خلبان در حفظ پایداری و کنترل هواپیما، روی آب فرود آید یا از روی آن بلند شود.
  • ساختار آن باید به اندازه‌ای قوی باش تا در برابر شک فرود مقاومت کند.
  • مقاومت آن در برابر کشش سطحی آب باید به قدری باشد که امکان برخاستن در سرعت کم را داشته باشد.

انواع هواپیماهای دریایی و تفاوت آن

هواپیماهای دریایی برای حمل افراد یا کالا مناسب هستند و از نظر ساختاری به دو دسته تقسیم می‌شوند. دو نوع وسیله دریایی آبی-خاکی عبارتند هواپیمای شناور و قایق پرنده.

  • هواپیمای شناور

یک هواپیمای شناور دارای شناورهای باریکی است که در زیر بدنه نصب شده اند و شکل کلی آن‌ها یکی بوده اما بنابر کاربرد می توانند تنظیمات جانبی نیز داشته باشند. در هواپیمای شناور، تنها شناورها با آب تماس پیدا می‌کنند و قسمت بدنه هواپیما بالای آب باقی می‌ماند. برخی از هواپیماهای زمینی کوچک را می توان تغییر داد تا به هواپیماهای شناور تبدیل شوند و به طور کلی هواپیماهای شناور هواپیماهای کوچکی هستند. حدود قرارگیری این گروه از هواپیماهای دریایی به علت عدم توانایی آن‌ها در کنترل ارتفاع موج، باید بالای 12 اینچ (0.31 متر) از سزح دریا باشد. وزن این شناورها به وزن بدنه هواپیما و ضریب رانش اضافه شده؛ درنتیجه ظرفیت باربری و سرعت صعود کاهش می‌یابد.

  • قایق پرنده

در قایق‌های پرنده، پشتیبان اصلی جهت معلق ماندن روی آب، بدنه است که مانند بدنه کشتی عمل می‌کند؛ زیرا قسمت زیرین بدنه به صورت هیدرودینامیکی شکل گرفته است تا آب در اطراف آن جریان یابد. در قایق‌های پرنده جهت حفظ ثبات، شناورهای کوچکی روی بال‌هایشان نصب شده است. درست است که تمامی هواپیماهای دریایی کوچک، از نوع هواپیماهای شناور نیستند؛ ولی بیشتر هواپیماهای دریایی بزرگ، قایق های پرنده هستند که بدنه وظیفه تحمل وزن زیاد در آن‌ها را دارد.

* کاربرد اصطلاح هواپیمای دریایی به‌ جای هواپیمای شناور رایج است که مطابق استاندارد انگلیسی است و تقسیم‌بندی هواپیمای دریایی به شناور دریایی و قایق دریایی، در واقع طبق اصول ایالات متحده آمریکاست.

کاربردهای هواپیمای دریایی

بسیاری از هواپیماهای مدرن غیرنظامی دارای یک تنوع به نام هواپیمای شناور هستند که معمولاً به عنوان وسیله‌ای برای حمل و نقل به دریاچه‌ها و سایر مناطق دورافتاده کاربرد دارند. برخی از قایق های پرنده قدیمی برای انجام وظایف آتش نشانی استفاده می‌شوند. امروزه هواپیماهای آبی-خاکی (دوزیست) جایگزین هواپیماهای تنها مبتنی بر آب شده‌اند. هواپیماهای دریایی فقط می توانند با امواج کم یا بدون حرکت از روی آب بلند شوند و فرود بیایند و مانند سایر هواپیماها در آب و هوای شدید دچار مشکل می‌شوند.

هواپیماهای دریایی همچنین در مناطق دورافتاده مانند آلاسکا و بیابان‌های کانادا، به‌ویژه در مناطقی با تعداد زیادی دریاچه مناسب برای برخاستن و فرود استفاده می‌شوند. ممکن است این هواپیماهای دریایی طبق قرارداد معین اجاره داده شوند، از آن ها در جهت ارائه خدمات برنامه‌ریزی شده استفاده شود و یا توسط ساکنین منطقه برای استفاده شخص به کار روند. اپراتورهای هواپیماهای دریایی نیز وجود دارند که بین جزایری مانند دریای کارائیب یا مالدیو خدمات ارائه می‌دهند.

بیشتر بخوانید :

 

 

5/5 - (1 امتیاز)