سلطان یاقوت

ساخت کشتی‌های جدید با انرژی ترکیبی

ساخت کشتی‌

ساخت کشتی :

امروزه دریاها نقش بسیار مهمی در تجارت جهانی ایفا می‌کنند؛ به طوریکه در حال حاضر 80% از مبادلات کالاها میان کشورها از طریق صنعت دریایی و کشتی‌رانی صورت می گیرد و 50000 کشتی باربری از انواع مختلف، روی سطح آب‌ها در حرکت می‌باشند. این تجمع وسایل نقلیه موتوری که با احتراق سوخت کار می‌کنند، سبب ایجاد آلودگی آب و هوا شده و محققان کشورهای اروپایی از جمله آلمان، هلند و رومانی، بر روی ساخت کشتی‌های باری سبز و سازگار با محیط زیست مشغول به کار هستند. درست است که مقدار انتشار گازهای آلاینده از وسایل نقلیه دریایی به ویژه کشتی‌های باربری، از سایر وسایل حمل و نقل زمینی مثل کامیون کمتر است و به اصطلاح با محیط سازگاری بیشتری دارند؛ اما به دلیل چالش جهانی جهت مقابله با تغییرات آب و هوایی و تلاش برای کاهش آلاینده‌ها در سطوح محلی، مقررات سخت‌گیرانه‌تری در مورد کاربرد آن‌ها اعمال شده است. امروزه صنعت راه‌سازی و خودروسازی، در جهت بهبود عملکرد وسایل نقلیه زمینی در نحوه تامین انرژی محرکه، پیشرفت چشم گیری داشته است؛ بنابراین صنعت کشتی‌رانی نیز لازم است جهت رقابت با آن‌ها دست به اقدامات مفیدی بزند. موتور کشتی‌ها دائما گازهای گل خانه‌ای را به محیط انتشار می‌دهند و سبب آلودگی آن می‌شوند و شرکت‌های کشتی‌سازی و کشتی‌رانی باید در راستای برطرف‌سازی آن، ناوگان‌های خود را مدرنیزه کرده و تمام مقررات جدید اتحاده اروپا را در طرحی این کشتی‌ها رعایت نمایند. در ادامه به بررسی اقدامات صورت گرفته در این خصوص می‌پردازیم.

بررسی نتایج به دست آمده از پروژه تحقیقاتی DECARBONIZATION

به طور کلی، تحقیقاتی که در راستای کاهش آلودگی کشتی‌ها انجام شده است نشان می‌دهد که بهره مندی از روش انرژی ترکیبی در کشتی‌ها قادر است تا 95% از انتشار کربن سیاه به محیط و آلودگی‌های ناشی از آن جلوگیری نماید. به تازگی، نتایج به دست آمده از تحقیقات پروژه DECARBONIZATION، این فرضیه که ترکیب شکل‌های گوناگون انرژی کم کربن و فناوری‌های هیدروژن، انرژی باد، باتری‌های الکتریکی، بهینه کردن حرارت، روغن کاملاً استاندارد، همچنین فنّاوری های ضد رسوب جدید در کشتی‌ها می‌تواند به کاهش شگفت انگیز گاز‌های گلخانه ای از 50 تا 95 درصد منجر شود را به اثبات رساند. این تحقیق بر روی یک کشتی فله‌بر و کروز صورت گرفته بود که در آن از ترکیب بادبان و هیدروژن در کشتی جهت کاهش آلایندگی کمک گرفته شده بود و نتایج مثبتی به همراه داشت.

رئیس پروژه تحقیقاتی DECARBONIZATION، شخصی به نام SUVI KARINN از دانشگاه واسای فنلاند است که در مورد پروژه خود چنین می‌گوید: هدف اصلی این پروژه این است که انرژی‌های گوناگون را با یک‌دیگر ترکیب کرده و از آن جهت از بین بردن آلودگی کشتی‌ها بهره مند شویم. باور ما بر این است که اگر از انرژی‌های ترکیبی استفاده نکنیم، صنعت کشتی‌رانی به روش دیگری نمی‌تواند مانع انتشارCO2 به محیط شود، که اهداف بلند پروازانه آن توسط IMO پیگیری می شود. جهت تحقق اهداف IMO، لازم است حمل و نقل دریایی فناوری های درحال ظهور و نو را در آینده به یک همزیستی سیستماتیک مبدل نماید. او هم‌چنین اعلام کرد که از انرژی ترکیبی، در کشتی‌های در حال ساخت نیز بهره خواهیم برد و تاکنون طی این پروژه که نام اختصاری آن CHEK می‌باشد، انرژی ترکیبی را بر روی یک کشتی فله بر و کشتی کروز آزمایش کرده‌ایم که نتایج و عکس‌العمل‌های مثبتی به همراه داشت.

جان کوپر از مجریان پروژه DECARBONIZATION و مدیرعامل شرکت BAR TECHNOLOG نیز در این زمینه اظهار داشت: ما از به‌کارگیری پیشران‌های بادی جهت رسیدن به هدف صرفه‌جویی در انرژی بهره خواهیم برد و با انجام آن، زیربنای حمل و نقل بدون کربن در آینده را پایه‌ریزی خواهیم کرد. ما از این خاطر که جزو اولین شرکت‌هایی هستیم که از فناوری استفاده از انرژی ترکیبی بهره می‌بریم بسیار خوشنود هستیم. اولین آزمایش ما بر روی یک کشتی فله‌بر صورت گرفت و بازدهی خوبی به همراه داشت، و از نتایج مثبت آزمایش دوم پروژه‌مان که بر روی یک کشتی کروز با استفاده از سوخت هیدروژن پیاده‌سازی می‌شود اطمینان داریم.

بررسی طرح پیشرانه ترکیبی ارائه شده توسط شرکت حمل و نقل فنلاندی Meriaura

در کنار تلاش‌هایی که جهت کم‌کردن انتشار آلاینده‌ها از شناورهای بزرگ و اقیانوس پیماها که مسافت‌های طولانی را طی می‌کنند صورت می‌گیرد، بخش حمل و نقل داخلی و کشتی‌رانی در مسافت‌های کوتاه نیز اقدام به ارائه طرح‌های خلاقانه جهت ساخت شناورهای با آلایندگی صفر، نموده است. جدیدترین ارائه و پیشنهاد از سمت شرکت حمل و نقل فنلاندی Meriaura  بوده است. این شرکت در راستای مدرن‌سازی کشتی‌ها، از پروژه‌ای مبنی بر ساخت کشتی کربن خنثی رونمایی کرده است که در آن از ترکیب سوخت زیستی با پیشرانه‌های الکتریکی کمک می‌گیرد. این پیشرانه ترکیبی در زمینه حمل و نقل فله خشک صنعتی و محموله های عمومی در شمال اروپا و در درجه اول در مناطق بالتیک و دریای شمال فعالیت می کند.

در حال حاضر یکی از اهداف این کشور، ترکیب سوخت‌های زیستی با پیشرانه الکتریکی مبتنی بر انرژی های تجدید پذیر و باتری است تا بتوانند از تجربیات گذشته خود جهت از بین بردن کامل گازهای گل‌خانه ای کمک بگیرند.  بزرگ ترین هدف این گروه آن است که تا سال 2024 میلادی، پروژه حمل و نقل مبتنی بر انرژی‌های تجدید پذیر را در کشتی های بزرگ رونمایی کند.

به تازگی شرکت Meriaura Ltd، ناوگانی شامل 18 کشتی باری فله خشک و چند منظوره ساخته که همه آن‌ها جهت فعالیت در شرایط جوی سخت شمال اروپا تجهیز شده‌اند. این شرکت سالانه حدود ۳ میلیون تن بار از غلات، کودها و مواد غذایی گرفته تا سوخت های زیستی قابل بازیافت و محصولات صنایع  چوب را حمل می کند.

بیشتر بخوانید :

5/5 - (1 امتیاز)