سلطان یاقوت

حمل بار فله ­ای بوسیله ­ی کشتی (خطرات +پیشگیری)

حمل بار فله ­ای بوسیله ­ی کشتی

کشتی­ های فله بر یکی از انواع کشتی­ های دریایی هستند که برای حمل بارهای فله ­ای به ­صورت آزاد و بدون بسته­ بندی کاربرد دارند. از آنجا که این محصولات بسته­ بندی مناسب نداشته و ممکن است جزو کالاهای خطرناک باشند، لازم است آسیب ­ها و پیش­ آمدهای احتمالی در عملیات حمل این کالاها بررسی و روش­های مناسب جهت پیشگیری از وقوع آن­ها درنظر گرفته شود. در این مقاله به شرح تعدادی از خطرات حمل بار فله­ ای توسط کشتی فله بر پرداخته­ ایم.

کاربرد کشتی فله بر

کشتی­ فله بر یکی از پرکاربردترین وسایل نقلیه دریایی است که برای حمل انواع بارهای فله­ ای مانند ذغال، غلات، سیمان، انواع کود شیمیایی و طبیعی, آهک و سولفور کاربرد دارد. در این نوع جابه­ جایی، محصولات فله­ ای فاقد بسته­ بندی بوده و به صورت باز در انبارهای کشتی فله بر بارگیری می­ شوند؛ بنابراین به دلیل آسیب­ ها و خطرات احتمالی، ساختار فنی کشتی­ های فله بر باید از نظر مقاومت، دوام و امنیت در سطح بالاتری از کشتی­ های معمولی قرار بگیرند.

خطرات احتمالی بارهای فله ­ای برای کشتی­ فله بر و روش ­های پیشگیری از وقوع آن­ها

بعضی از محصولات جامد فله­ ای، در طبقه­ بندی کالاهای خطرناک قرار دارند که نیازمند دقت و توجه بالا در فرآیندهای حمل و نقل می ­باشند. اگر در طی مراحل بارگیری، حمل از طریق دریا و تخلیه بارهای فله­ ای، خطرات احتمالی پیش­بینی نشده و راه­ حل­ های مورد نیاز در نظر گرفته نشوند، ممکن است حوادث ناگوار رخ دهد.

خطرات احتمالی بارهای فله­ ای برای کشتی­ فله بر و روش­ های پیشگیری از وقوع آن­ها عبارتند از:

  • جابه­ جایی یا سقوط محموله

خطر: محصولات فله ­ای جامد همچون سنگ آهن، سنگ کوارتز و قراضه آهن دارای تراکم و چگالی بالایی هستند؛ به همین دلیل در فرآیندهای بارگیری و تخلیه بار ممکن است از روی تسمه نقاله و یا چنگک جرثقیل سقوط کنند.

خطر سقوط محصولات فله­ ای سنگین از ارتفاع به روی عرشه کشتی همواره متوجه کارگران و خدمه آن می­ باشد که اگر آسیب جدی باشد ممکن است درنهایت منجر به مرگ آن­ها شود.

راه­ های پیشگیری:

  • به­ کارگیری پرسنل و کارگران حرف ه­ای جهت انجام عملیات­ های بارگیری، چینش بار و تخلیه بار و نظارت مداوم بر شیوه انجام کار آن­ها.
  • استفاده از تجهیزات ایمنی مانند جلیقه شبرنگ، کفش ­های پنجه آهنی و کلاه ایمنی توسط عاملان امور جابه­ جایی بار.
  • ذرات گرد و غبار

خطر: محصولات فله ­ای همچون سیمان، آهک، گچ، ذرت و گندم به طور طبیعی و ذاتی دارای ذرات گرد و خاک هستند. ورود این ذرات ریز به سیستم تنفسی انسان، ممکن است صدمات جدی به سلامت آن­ها وارد کند. پرسنل و کارگران بخش­ های مختلف کشتی فله بر ممکن است در تماس با گرده ­های پخش شده از سمت محصولات فله ­ای قرار بگیرند.

راه­ حل پیشگیری: استفاده از ماسک­ های مخصوص و شیلد صورت برای تمامی افراد حاضر در کشتی فله بر واجب است. همچنین عاملان جا­به­ جایی بار و افرادی که مستقیما با این نوع محصولات در ارتباطند و با وسایلی همچون جارو یا دستگاه فشارهوا مشغول تمیز کردن انبارها می باشند ملزم به استفاده از تجهیزات مقابله با گرد و خاک همچون دهان­ بند طبی و تعویض مداوم فیلترهای تسویه هوای آن هستند.

ماشین ­آلات و تجهیزات عرشه کشتی نیز نیازمند مراقبت ویژه در برابر آسیب ­های احتمالی هستند که گرد و غبار ممکن است به آن­ها وارد کند.

  • صدمه به ساختار انبار کشتی

مواردی که عدم دقت به آن­ها باعث ایجاد صدمه به ساختار کشتی فله بر می­ شود شامل موارد زیر هستند:

  • بارگیری محصولات با چگالی : باید از بارگیری محصولاتی که به دلیل چگالی بسیار بالا (حجم کم و وزن زیاد)، فشار نامتعارف و بیش از قدرت تحمل به کف انبار وارد می کنند خودداری شود.
  • پخش بار غیراصولی: عدم دقت کافی در عملیات پخش بار نیز می­ تواند سبب وارد شدن فشار نا متعارف به کف دو جداره، دیواره های عرضی، برآمدگی و لبه دریچه های انبارها و حتی خود دریچه های انبارها و چهارچوب اصلی شده و درنهایت به انحنا و آسیب ساختاری کشتی منجر شود.
  • محصولات دارای خاصیت زنگ­ زدگی یا خورندگی: حمل برخی محصولات فله ­ای همچون ذغال و سولفور نیازمند دقت بیشتری هستند. سولفور ممکن است با رطوبت هوا یا خیسی کف انبار واکنش داده و باعث خورندگی کف و دیواره­ های انبار شود. ذغال خیس و مرطوب هم بعد از جریان فراوری و آب­دهی در استخر­های مخصوص آب شیرین، معمولا حاوی مقادیر زیادی آب و رطوبت و سولفور می باشد؛ بنابراین این نوع ذغال هم در اثر واکنش شیمیایی با آب موجود انبارها تولید اسید نموده و این اسید موجب خوردگی انبارها و سایر قسمت ­های کشتی که در معرض آن هستند، می شود .
  • کاهش اکسیژن محیط

بعضی از محصولات فله ­ای که از طبیعت مثل چوب، خمیر کاغذ یا محصولات کشاورزی فرآوری و تهیه می­ شوند، اکسیژن محیط اطراف خود را جذب کرده و دی اکسید کربن یا گاز کربنیک را به محیط بازمی­ گردانند؛ بنابراین محمولات ظاهرا بی خطر نیز ممکن است سبب ایجاد شرایط خطرناک برای افراد ساکن در محیط شوند. انبارهای کشتی­ فله بر و حتی محل­کار و سکونت خدمه آن نمونه بارز تجمع چنین گازهایی است.

مطابق اعلام کنوانسیون و قانون حمل سالم محمولات فله جامد، محصولاتی که اکسیژن محیط را گرفته و گاز کربنیک ایجاد می­ کنند عبارتند از: ذغال، آهن اسفنجی، کنستانتره سولفید، نیترات آمینیوم (که کاربرد کشاورزی و کود شیمیایی دارند)، سولفید هیدروژن، هیدرو کربن، تخم کتان پوست کنده و برخی غلات.

را­ه ­حل پیشگیری:

  • نصب تجهیزاتی مانند تهویه­ کننده مناسب و همچنین سنجش دائم هوای محیط توسط ابزارهای مخصوص
  • ورود اضطراری به محیط فقط با تجهیزات و دستگاه تنفس اتوماتیک

 

 

 

 

5/5 - (1 امتیاز)