یکی از ترکیبات شیمیایی پرمصرف در صنایع، سیانید پتاسیم است که جزو سیانورها به شمار رفته و مانند آنها بسیار سمی است. این محصول در مجاورت با آب، رطوبت، اسیدها و همچنین کربن دی اکسید سریعا واکنش داده و تبدیل به موادی با خاصیت آتشگیری بالا میشود؛ به همین دلیل هنگام به کارگیری آن باید حتما از ماسک مخصوص استفاده شود. در کشور ما تولیدات پتاسیم سیانید محدود بوده و تامین نیاز صنایع از طریق واردات صورت میگیرد. ترخیص سیانید پتاسیم از گمرک، به دلایلی همچون سمی بودن و اهمیت بالا، بسیار تخصصی بوده و اخذ مدارک تعیین شده از سمت اداره گمرک از شروط اصلی خروج این محصول از گمرک به شمار میرود. در ادامه مقاله به بررسی ویژگیهای سیانور پتاسیم و اطلاعات لازم جهت ترخیص آن از گمرک پرداختهایم.
سیانید پتاسیم چیست و چه کاربردی دارد؟
سیانید پتاسیم با فرمول KCN، متشکل از یون مثبت پتاسیم و یون مثبت پتاسیم و یون منفی سیانید میباشد و به نامهای پتاسیم سیانید یا سیانور پتاسیم نیز معروف است. این ترکیب شیمیایی غیرآلی به شمار رفته و عضو خانواده سیانورهاست. این ماده به شدت سمی، در دمای اتاق حالت جامد داشته و به صورت توده های آمورف یا تودههای بلوری با بوی ضعیف بادام تلخ دیده میشود. طعم پتاسیم سیانید گس و سوزاننده است و ظاهری شکر مانند دارد. این ماده بسیار واکنش پذیر است و در مجاورت دی اکسید کربن و رطوبت هوا تجزیه می شود؛ بنابراین بلورهای آن باید در محیط خشک و خنک نگهداری شوند. همچنین این ماده به راحتی در آب حل شده و در آب خاصیت بازی قوی از خود نشان میدهد. بخار حاصل از این محصول ممکن است در هوا باقی مانده و در صورت استنشاق یا تماس با پوست، بروز مسمومیت شدید در انسان را در پی خواهد داشت. گرم کردن این ماده شیمیایی تا مرحله تجزیه می تواند باعث تولید گاز خطرناک سیانید هیدروژن شود که بسیار سمی و خطرناک است.
تولید سیانور پتاسیم در کارخانهها به دو صورت قرصی یا حبهای و پودری صورت میگیرد. تولید این ماده به صورت پودری از آنجا که احتمال ایجاد گرد و غبار و مسموم سازی افراد و آلودگی محیط کارخانه در هنگام استفاده از آن بالاست، به میزان کمتری صورت میگیرد. پتاسیم سیانید به طور گسترده در صنعت استخراج طلا و نقره، آنالیزهای شیمیایی، تولید دیگر مواد شیمیایی و حشره کشها مورد استفاده قرار گرفته و نقش کلیدی ایفا میکند.
واردات سیانید پتاسیم از گمرک
سیانید سدیم از محصولات پایین دستی صنعت پتروشیمی و مادهای بسیار سمی است به گونهای که در اصطلاح عامیانه به آن سیانور میگویند. از این ماده پرکاربرد در صنایع، عموما جهت استخراج طلا، سنتزهای ارگانیک و همچنین آبکاریها استفاده میشود. بزرگترین کارخانه تولید پتاسیم سیانید در کشور چین قرار دارد و از طرفی دیگر ظرفیت تولید این ماده در کشور ما بسیار پایین میباشد. در نتیجه عمده نیاز صنایع داخلی به این ماده سمی از طریق واردات تامین میگردد. در دهههای اخیر، اکثر کشورهای توسعه یافته جهان مبادلات تجاری با ایران را تحریم کردهاند؛ ولی چین که یکی از مهمترین کشورهای تولید کننده و صادرکننده محصولات مختلف به شمار میآید، به این تحریمها بی توجه بوده و به همین جهت یکی از بزرگترین شرکای حال حاضر ایران به شمار میآید. بیشترین حجم پتاسیم سیانید در کشور ما از کشورهای چین، کره جنوبی و گرجستان خریداری میگردد.
مجوزات لازم جهت ترخیص سیانید پتاسیم از گمرک
اداره گمرک ایران یک چهارچوب کلی شامل قوانین و مقررات خاص برای وارد کنندگانی که قصد ترخیص کالا را دارند، مشخص کرده است. این قوانین و مقررات شامل یک سری مجوزهایی است که برای هر کالا بصورت جداگانه مشخص شده است. همچنین، شخصی که اقدام به عمل ترخیص کالا از گمرک مینماید، باید حتما از کارت بازرگانی معتبر یا پروانه گمرکی برخوردار باشد که این گواهینامه از سمت اداره گمرک به قبولشدگان در آزمون حقالعمل کاری گمرک اعطا میگردد و چندین سال اعتبار دارد. شخص ترخیص کار با در دست داشتن این مجوز، میتواند به عنوان نماینده قانونی تاجران و بازرگانان اقدام به واردات و ترخیص کالا نماید. از دیگر مجوزهایی که ترخیص کار باید در موضوع ترخیص پتاسیم سیانید اخذ نماید عبارتند از:
- مجوز فنی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای مصارف انسانی – نظارت ارزی بهداشت
- مجوز فنی سازمان دامپزشکی برای مصارف دامی یا کشاورزی
- مجوز فنی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران
- مجوز فنی کمیسیون ماده 1 سازمان توسعه تجارت برای کالاهای مستعمل
- مجوز ارزی دفتر صنایع شیمیایی و پلیمری – تخصیص ارز
- مجوز ارزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای مصارف انسانی – نظارت ارزی بهداشت
- مجوز ارزی وزارت جهاد کشاورزی – تخصیص ارز برای مصارف دامی یا کشاورزی
تعرفه گمرکی جهت ترخیص سیانید پتاسیم
کد تعرفه جهت ترخیص پتاسیم سیانید از گمرک برابر 28371911 است که دارای حقوق ورودی 4% و اولویت کالایی 22 میباشد و به صورت کیلویی محاسبه میگردد.
خدمات شرکت سلطان یاقوت در خصوص ترخیص سیانید پتاسیم از گمرک
کارشناسان ترخیص کار ماهر و باتجربه شرکت سلطان یاقوت بر ضوابط و مجوزات لازم اداره گمرک جهت ترخیص سیانید پتاسیم، مسلط بوده و قادرند شما تاجران و بازرگانان عزیز را در این راه همیاری نمایند. اگر شما نیز قصد وارد کردن پتاسیم سیانید را دارید کافیست با شمارههای زیر تماس گرفته و از خدماتی همچون مشاوره رایگان و همکاری با کارشناسان شرکت سلطان یاقوت بهرهمند شوید.
تلفن های تماس: 09121995406 – 02128111034