ترخیص بذر اسفناج از گمرک، یکی از فرآیندهای تجاری تخصصی و رایج در کشور ماست که جزو خدمات ترخیص کالای شرکت سلطان یاقوت بوده و از اهمیت بالایی برای فعالان تجاری در کشورمان برخوردار است. همانطورکه میدانید، برای پرورش سبزیجات و صیفیجات مختلف، قدم اول تهیه بذر و تخم مرغوب و باکیفیت است. امروزه، مردم کشورها با خواص بینظیر انواع سبزیجات از جمله اسفناج آشنا شده و این محصول را در سبد خرید خانه خود قرار میدهند. در کشور ما نیز اسفناج جزو سبزیجات پرطرفدار به شمار میرود و در پخت غذاهای گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. تامین بذر گیاه اسفناج در ایران، هم از طریق تولیدات داخلی و هم از طریق واردات از کشورهای برتر تولیدکننده این محصول در جهان انجام شده و به دست صنعت کشاورزی میرسد. بذر اسفناج بطورکلی به دو صورت موجود است که عبارتند از: بذر گرد، صاف و بدون تیغ و بذر خاردار یا تیغدار. از خواص شگفتانگیز گیاه اسفناج، میتوان به کمک به دفع سموم بدن، سلامت و تقویت استخوانها، از بین بردن رادیکال آزاد و در نتیجه جلوگیری از پیری زودرس پوست، مشکلات قلبی و دیابت، افزایش قوه بینایی، ضد سرطان، کنترل فشار خون، محافظت در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی، کاهش احتمال آلزایمر، تقویت سیستم ایمنی و دهها مورد دیگر اشاره کرد. در ادامه مقاله به جنبه بازرگانی و تجارت بذر اسفناج و همچنین ارائه اطلاعات مفید درخصوص ترخیص بذر اسفناج از گمرک، خواهیم پرداخت.
واردات بذر اسفناج در ایران
بذر سبزیجات گوناگون، دارای ویژگیهای ساختاری مختلف و همچنین شیوه کاشت و پرورش مخصوصی هستند و از این بذرها در صنعت کشاورزی برای پرورش محصولات زراعی و کشاورزی استفاده میشود. در کشور ما، حدود یک سوم از بذرهای کاشته شده در مزارع برای پرورش سبزیجات، شامل تولیدات داخلی بوده و مابقی نیاز کشور از طریق بذرهای وارداتی و بذرهای هیبریدی تامین میگردد. فعالیت در زمینه واردات بذر سبزیجات، از درآمد و سود بالایی برای تاجران و بازرگانان فعال در این زمینه برخوردار است. هدف از واردات بذر در ایران، افزایش کیفیت محصولات کشاورزی حاصل و تمرکز بر روی فروش و صادرات آنها میباشد. در اصل، واردات بذر مرغوب به صنعت کشاورزی کشور ما کمک شایانی کرده و سبب ایجاد تغییرات مثبت در این زمینه شده است؛ زیرا هر چه این بذرها بهتر باشند، محصول حاصل از آن نیز مطلوبتر خواهد بود. ایران در حال حاضر ترجیح میدهد با واردات انواع بذر سبزی و صیفی و انواع محصولات کشاورزی، این محصولات را با کیفیت بالا پرورش دهد و سپس بازارهای پرتقاضا برای محصولات کشاورزی و باغی را تأمین نماید که این امر در نهایت منجر به رونق اقتصادی و بهبود شرایط کشور خواهد شد.
واردات بذر سبزیجات از جمله اسفناج در ایران، از کشورهای سوئیس، امارات متحده عربی، لبنان، هلند، آمریکا، فرانسه و … صورت میگیرد.
قوانین مربوط به تجارت بذر اسفناج در ایران
- ورود و ترخیص موکول به رعایت ماده 16 قانون مواد خوراکی و آشامیدنی مصوب 1346 به شرح زیر میباشد:
ماده 16 – از تاریخ تصویب این قانون ترخیص مواد غذایی یا بهداشتی یا آرایشی از گمرک به هر شکل و کیفیت به منظور بازرگانی یا تبلیغاتی بارعایت مقررات عمومی علاوه بر دارا بودن گواهی بهداشتی و قابلیت مصرف از کشور مبداء مستلزم تحصیل پروانه ورود از وزارت بهداری است و واردکننده نیز مکلف است برای تحصیلی پروانه مزبور فرمول مواد و همچنین موادی که برای نگاهداری به آنها اضافه شده به وزارت بهداری تسلیم نماید.
- ورود موکول به رعایت ماده 11 قانون حفظ نباتات مصوب 1346 به شرح زیر است:
ماده 11 – وارد کردن بذر – پیاز – قلمه – پیوند – ریشه – میوه – نهال و تخم نباتات و به طور کلی هر گونه نبات و قسمتهای نباتی به کشورمستلزم تحصیل پروانه قبلی از وزارت کشاورزی است به اشخاصی که بدون پروانه اجناس مزبور را وارد کنند اخطار میشود که حداکثر در ظرف مدت یک ماه به خارج از کشور برگردانند والا با حضور نماینده سازمان حفظ نباتات در گمرک معدوم خواهد شد.
- ورود و صدور بذر در مقیاس تجاری منوط به اخذ گواهی از موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و با رعایت مقررات قرنطینه میباشد.
- صدور موکول به رعایت ماده 18 آیین نامه اجرایی قانون حفظ نباتات مصوب 1346 و ماده 5 قانون عهدنامه بینالمللی حفظ نباتات مصوب 1389 میباشد:
ماده 18 – فرآورده های نباتی كه از ايران به كشورهای خارج صادر میشود بوسيله كارشناسان قرنطينه معاينه و در صورت سلامت كالا گواهی بهداشت نباتی صادر میشود.
شرایط قرنطینه ای واردات بذر اسفناج (Spinacia oleracea) جهت کاشت
- اخذ گواهی بهداشت گیاهی معتبر از وزارت کشاورزی کشور مبدا که در قسمت توضیحات اضافی (A.D.) عاری بودن از آفات و بیماریهای ذیل مورد تایید قرار گرفته باشد.
1- Albugo occidentalis
2- Sowbane mosaic virus
3- Spinach latent virus
4- Fusarium oxysporum f.sp. spinaciae
5- Arabis mosaic virus
توجه:
درج اسامی علمی آفات فوق درگواهی بهداشت گیاهی کالای مذکور الزامی است و در غیر اینصورت به دلیل نقص مدارک از ترخیص کالا جلوگیری و مسئولیت هرگونه ضرر و زیان به عهده واردکننده خواهد بود.
- ضدعفونی بذور بدون پوشش با قارچ کش مناسب و برای بذور بدون پوشش که بسته بندی آنها قابل نفوذ به گاز می باشد، علاوه برقارچ کش ، ضدعفونی با گاز فسفین با در 5/1 گرم در متر مکعب در شرایط NAP به مدت یک هفته در دمای بالاتر از °C15 در کشور مبداء و درج مشخصات آن در گواهی بهداشت گیاهی مربوطه.
توجه: بذور پوشش دار نیازی به ضدعفونی ندارند.
- محموله بایستی عاری از خاک، بقایای گیاهی، بذور علف های هرز، حشرات زنده و علائم بیماری ها باشد.
- هر بخش از محموله باید دارای بسته بندی مناسب بوده و دارای برچسبی(Label) باشد که بطور واضح نام علمی گیاه (جنس و گونه) بر روی آن درج شده باشد.
- چنانچه محموله در نتیجه بازرسی آلوده به عوامل خسارت زا تشخیص داده شود در صورتی که بتوان به تشخیص مامور قرنطینه با رعایت ضوابط مربوطه، آلودگی را از بین برد، محموله به هزینه صاحب کالا ضدعفونی می شود و در غیر این صورت، محموله عودت یاامحاء خواهد شد. (توضیحا چنانچه آلودگی قرنطینه ای مشاهده شود مطابق ضوابط بین المللی کالا عودت یا امحاء میگردد.)
- ارائه اصل گواهی بهداشت گیاهی منطبق با شرایط اعلامی و سایر مدارک لازم به کارشناسان قرنطینه گیاهی در هنگام بازدید محموله در مرز ورودی و گمرک ترخیص کننده الزامی است و در غیر این صورت مسئولیت عواقب مترتبه به عهده واردکننده خواهد بود.
- پاساوان محموله به گمرکات داخلی صرفآ بعد از بررسی و تایید اصل مدارک مورد نیاز در مرز ورودی مجاز خواهد بود.
- در صورتی که محموله از طریق کشور ثالثی صادر می شود و اسامی آفات و بیماری های مورد نظر در قسمت توضیحات اضافی گواهی بهداشت گیاهی کشور مبداء ذکر نشده است کشور صادر کننده مجدد باید پس از انجام تستهای آزمایشگاهی، در قسمت AD گواهی بهداشت گیاهی صادرات مجدد (Re-export) عاری بودن بذور را از عوامل فوق تایید نموده و مستندات مربوط به آزمایشات و تست های انجام شده را به همراه کپی گواهی بهداشت گیاهی کشور مبداء ممهور به مهر خود نموده و ضمیمه گواهی بهداشت گیاهی خود نماید.
توجه: انجام عملیات صادرات مجدد از کشور ثالث تنها با اخذ موافقت قبلی از سازمان حفظ نباتات امکانپذیر خواهد بود.
تذکر: شرایط اعلام شده برطبق مفاد ماده (11) قانون حفظ نباتات و در خصوص با مسائل قرنطینه گیاهی صادر شده و وارد کننده موظف به رعایت سایر قوانین و مقررات مربوط به واردات میباشد.
مجوزهای لازم جهت ترخیص بذر اسفناج از گمرک
ترخیص کاری که قصد ترخیص بذر اسفناج از گمرک را دارد، باید از سازمان حفظ نباتات، مجوز فنی دریافت نماید.
همچنین جهت تخصیص ارز در این زمینه، اخذ مجوز ارزی از وزارت جهاد کشاورزی ضرورت دارد.
برای اعلام تاریخ اعتبار این محصول، ترخیص کار موظف است نسبت به اخذ مجوز فنی از وزارت جهاد کشاورزی اقدام نماید.
تعرفه گمرکی جهت ترخیص بذر اسفناج
کد تعرفه گمرکی مناسب برای ترخیص بذر اسفناج از گمرک برابر 12099190 است که دارای حقوق ورودی 1% و اولویت کالایی 21 میباشد و حقوق ورودی آن برحسب واحد کیلوگرم محاسبه میگردد.
خدمات شرکت سلطان یاقوت در زمینه ترخیص بذر اسفناج از گمرک
شما تاجران و بازرگانان محترم که قصد ترخیص بذر اسفناج از گمرک را دارید، میتوانید برای کسب اطلاعات کامل و دقیق از مراحل و ضوابط این فرآیند، با کارشناسان ترخیص کار متخصص و با تجربه شرکت سلطان یاقوت تماس بگیرید.
تلفن های تماس: 09121995406 – 02128111034