چوب یکی از ابتداییترین مواد برای ساخت اشیاء گوناگون توسط انسان بوده است که به علت مزایای بینظیر خود همچنان نیز جزو باارزش و کاربردیترین مواد اولیه جهت تولید محصولات چوبی به شمار میرود. تجارت در زمینه صادرات و واردات انواع روکش چوبی در کشور ما رایج بوده و افراد زیادی در این حوزه مشغول به فعالیت هستند. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله به شرح فرآیند ترخیص روکش چوب از گمرک بپردازیم که در دایره خدمات ترخیص کالای شرکت سلطان یاقوت قرار میگیرد. از چوبهای مختلف برای ساخت مصنوعات چوبی از جمله سرویس خواب، مبلمان، ناهار خوری، کابینت، کمد، تزئینات داخلی منزل و … در سراسر جهان استفاده میشود. امروزه به علت کمیاب شدن برخی از چوبها و هزینه بالای این محصولات و همچنین آسیب شدیدی که به محیط زیست و جنگلها وارد میشود، بخش اصلی مصنوعات چوبی را از جنس مواد جایگزین از جمله انواع سطوح فشرده مثل تخته سه لا، MDF و انواع دیگر ساخته و سپس روکشی از جنس چوب طبیعی یا مصنوعی بر روی آن میکشند تا زیبایی ظاهری چوب حفظ شده و مقاومت سازه بالا رود. این روکشها نازک (حداکثر 6 میلیمتر) و قوی بوده و قابلیت شکلپذیری بالایی دارند که کاربرد آن برای پوشاندن انواع مصنوعات را ممکن میسازد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع روکشهای چوبی و نحوه تجارت و ترخیص روکش چوب از گمرک، با ما همراه باشید.
انواع روکش چوب کدامند؟
روکش چوب در 2 نوع طبیعی و مصنوعی تولید شده و کاربرد فراوانی در صنعت چوب و تولید مصنوعات چوبی در سراسر جهان دارد. انواع چوب از نظر طبیعی یا مصنوعی بودن به انواع زیر تقسیم میشوند:
- روکش چوب طبیعی: معمولا از گونههای درخت پهن برگ که نقوش زیبا و رنگهای متنوعی دارند تهیه میشوند. از سوزنی برگان هم روکش طبیعی تهیه میگردد اما مصرف کمی دارند. رنگ روکشهای طبیعی با توجه به گونه درختان متفاوت است. در صورتی که روکشهای خود رنگ ایده آل نباشد، امکان رنگ کردن روکش نیز وجود دارد. روکش چوب طبیعی از هر دو رو قابل استفاده است و تنها با اضافه کردن لایه آستر روغنی، دوام آن افزایش مییابد. روکش چوب طبیعی، قابلیت سنبادهخوری و ترمیم هم دارد.
- روکش چوب مصنوعی: این نوع روکشها از جنس چوب واقعی نبوده و از کاغذ یا ورقههای نازکی از جنس پی وی سی تهیه میشوند. روکش چوب مصنوعی دارای طرحها و رنگهای مختلفی است و از آنها برای پوشش انواع صفحات مرکب مثل نئوپان، تخته فیبر و … استفاده میشود و با توجه به نوع آنها در برابر رطوبت و حرارت مقاوماند. در حال حاضر استفاده از این روکشها بسیار متداول شده است و اکثر صفحات ام دی اف (MDF) با این روکشها پوشش داده میشوند.
برخی از رایجترین انواع روکش چوب مصنوعی شامل موارد زیر میشوند:
- روکش لمینیت تحت فشار بالا (HPL)
- روکش لمینیتهای فشرده پیوست (CPL)
- روکش ملامینه
- ورقهای کاغذی (Paper Foil)
- روکش ترموپلاستیک
- روکش های اکریلیک
- روکش پلی وینیل کلراید (PVC)
واردات و صادرات روکش چوب در ایران
روکشهای چوبی به دلیل مزایای ویژهای که دارند، در صنعت چوب و تولید محصولات چوبی بسیار مورد استفاده قرار گرفته و از همین جهت نیز باارزش میباشند. در کشور ما، به علت خشکسالیهای سالهای اخیر و همچنین جلوگیری از قطع درختان و نابودی جنگلها ،عمده نیاز صنایع به روکشهای چوبی از طریق واردات تامین میگردد. سالانه ارز زیادی برای واردات روکش چوب از کشورهای ترکیه، چین، اندونزی، امارات متحده عربی، تایوان، المان، هلند و … از کشور خارج میگردد.
قوانین مربوط به تجارت روکش چوب در ایران
- ورود موکول به رعایت ماده 11 قانون حفظ نباتات مصوب 1346 به شرح زیر است:
ماده 11 – وارد کردن بذر – پیاز – قلمه – پیوند – ریشه – میوه – نهال و تخم نباتات و به طور کلی هر گونه نبات و قسمتهای نباتی به کشور مستلزم تحصیل پروانه قبلی از وزارت کشاورزی است به اشخاصی که بدون پروانه اجناس مزبور را وارد کنند اخطار میشود که حداکثر در ظرف مدت یک ماه به خارج از کشور برگردانند والا با حضور نماینده سازمان حفظ نباتات در گمرک معدوم خواهد شد.
- صدور موکول به رعایت ماده 18 آیین نامه اجرایی قانون حفظ نباتات مصوب 1346 و ماده 5 قانون عهدنامه بینالمللی حفظ نباتات مصوب 1389 میباشد:
ماده 18 – فرآورده های نباتی كه از ايران به كشورهای خارج صادر میشود بوسيله كارشناسان قرنطينه معاينه و در صورت سلامت كالا گواهی بهداشت نباتی صادر میشود.
مجوزهای مورد نیاز جهت ترخیص روکش چوب از گمرک
افراد آشنا با دنیای تجارت، به خوبی از این موضوع آگاه هستند که تمام محمولههای صادراتی و وارداتی کشور از زیر ذره بین اداره گمرک رد میشوند. گمرک در واقع مسئول کنترل و بررسی فرآیندهای تجاری و قانونی بودن آنهاست. فرد منتخب اداره گمرک برای فعالیت در زمینه ترخیص کالا، کارگزار گمرکی نام دارد که پس از قبولی در آزمون حق العمل کاری، به وی کارت بازرگانی اعطا میشود. ترخیص کار با داشتن این مجوز و همچنین گرفتن وکالت از تاجران و بازرگانان مجاز میشود تا تشریفات گمرکی را به نمایندگی از آنها به انجام برساند. از حیاتیترین مراحل ترخیص کالا، میتوان به جمع آوری مجوزات اشاره کرد که برای هر کالا به طور خاص تعریف شدهاند. این مرحله دارای پیچیدگیهای خاصی است که جز با کمک گرفتن از مهارت و تجربه ترخیص کاران معتبر و قابل اطمینان همچون ترخیص کاران شرکت سلطان یاقوت، امکانپذیر نخواهد بود.
ترخیص کاری که قصد ترخیص روکش چوب از گمرک را دارد، موظف است جهت تخصیص ارز در این زمینه، اقدام به اخذ مجوز ارزی از دفتر صنایع سلولزی، چاپ و نوشت افزار نماید.
تعرفه گمرکی برای ترخیص روکش چوب
بطورکلی کد تعرفه گمرکی برای ترخیص روکش چوب از جنس چوبهای گوناگون، ذیل ردیف 4408 قرار میگیرد که تعرفه ورودی این کالاها در گمرک، برحسب واحد اندازهگیری Kg، محاسبه میگردد.
شرح تعرفه 4408: ورق برای روکشکردن (همچنین ورقهایی که از طریق لایه بری کردن چوبهای مطبق به دست میآیند)، برای چوبهای چند لا یا برای چوبهای مورق شده (Laminated) (چندین لایه روی هم چسبانده) مشابه و سایر چوبها، اره شده به درازا، لایهبری شده یا پوست کنده، حتی رنده شده، سمباده خورده، به هم متصل شده یا متصل شده از دو سر، به ضخامت حداکثر 6 میلیمتر.
خدمات شرکت سلطان یاقوت در زمینه ترخیص روکش چوب از گمرک
تاجران و بازرگانی که قصد ترخیص روکش چوب از گمرک را دارند، میتوانند با متخصصان ترخیص کار باتجربه و ماهر شرکت سلطان یاقوت تماس گرفته و از خدمات این شرکت از جمله مشاوره جامع و رایگان بهرهمند گردند.