ترخیص طلا از گمرک، یکی از فعالیتهای تجاری رایج و مهم است که در حوزه خدمات شرکت سلطان یاقوت قرار میگیرد. طلا از جمله ارزشمندترین و پرطرفدارترین فلزات کمیاب جهان است که به علت خواص بینظیری از جمله دوام بالا و شکلپذیری آسان، بهطور گسترده جهت ساخت زیورآلات و جواهرآلات استفاده میشود. رنگ طلای خالص، زرد سیر است اما امروزه به رنگهای سفید، سبز، توسی، بنفش و آبی نیز تولید میشود. طلا، از سالهای پیش تا کنون یکی از مهمترین ارزهای مبادلاتی میان کشورها بوده و به همین دلیل کشورهای مختلف سعی دارند تولیدات این محصول را در صنایع داخلی خود بالا ببرند. در کشور ما نیز مبادلات تجاری طلا رایج بوده و به همین دلیل، توجه به قوانین حاکم بر ترخیص آن از گمرک، حائز اهمیت است. در ادامه مقاله به شرح تجارت طلا در ایران و جهان و همچنین اطلاعات لازم جهت ترخیص طلا از گمرک پرداختهایم.
تجارت طلا در جهان
طلا از جمله فلزاتی است که از گذشتههای دور تا به امروز به دلیل ویژگیهای خاص خود از جمله مقاومت بالا در برابر تغییر رنگ و زنگزدگی، تغییر شکل آسان، عدم واکنش با فلزات دیگر و … جزو ارزشمندترین داراییهای هر کشور به حساب میآید. در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان در حال استخراج و تولید طلا هستند و آمار این تولیدات در سال 2021 میلادی، برابر 3000 تن بوده است. در ادامه به 10 تولیدکننده برتر طلا در سال گذشته میلادی اشاره خواهیم کرد:
- چین (370 تن)
- استرالیا (330 تن)
- روسیه (300 تن)
- آمریکا (180 تن)
- کانادا (170 تن)
- غنا (130 تن)
- آفریقای جنوبی (100 تن)
- ازبکستان (100 تن)
- مکزیک (100 تن)
- اندونزی (90 تن)
مطابق آمار، هند و چین و آمریکا بزرگترین مصرف کننده و واردکننده طلا در جهان میباشند.
واردات و صادرات طلا در ایران
ایران یکی از برترین کشورها در صنعت تولید طلا میباشد که سالهای قبل از تحریم صادرات خوبی از مبدا این کشور به کشورهای چین، آلمان، ترکیه، امارات و … صورت میگرفت. پس از اعمال تحریم علیه صنعت طلاسازی کشورمان از سوی آمریکا، صادرات طلای ایران به دلیل مشکل در تامین مواد اولیه و واردات آنها، تقریبا به صفر رسیده است. این در حالی است که همچنان اگر زیرساختها و تجهیزات لازم فراهم شود، صنعت طلای کشور ما قادر به پیشرفت خواهد بود و با افزایش صادرات آن میتوان جهت توسعه اقتصادی کشور گام بلندی برداشت.
در حال حاضر براساس مصوبه بانک مرکزی، ورود مصنوعات طلا به کشور ممنوع است ولی در عوض واردکنندگان میتوانند طلای خام را در جهت تامین منابع ملی، به هر میزانی وارد نمایند. در کشور ما تولیدات طلا از اوضاع خوبی برخوردار است و سالانه طلاهای باکیفیت و قابل رقابت با نمونههای خارجی به میزان زیادی تولید میشوند؛ به همین دلیل واردات مصنوعات طلا برای حمایت از این تولیدکنندگان داخلی، ممنوع اعلام شده است.
براساس آمار در سالهای اخیر، بیش از 85% از طلای خام مورد نیاز برای تامین نیاز صنعت طلاسازی ایران در داخل کشور تولید شده و 15% باقی مانده از کشورهای خارجی خریداری و وارد میگردد. طلای خامی که درکشور ما استخراج و تهیه می شود از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل تولیدکنندگان داخلی مصرف این تولیدات را به واردات طلای خام از کشورهای خارجی در اولویت قرار میدهند. چین و امارات دو مبدا وارداتی برای تامین طلای خام در کشور ما به حساب میآیند.
مجوزهای لازم جهت ترخیص طلا از گمرک
مبادلات تجاری مربوط به طلا در تمام کشورها از جمله کشور ما سالانه صورت گرفته و نقش بهسزایی در توسعه اقتصادی کشور دارد. شخص ترخیص کاری که دارای کارت بازرگانی معتبر است، برای ترخیص کالای خود و یا به نمایندگی از تاجران دیگر لازم است مجوزهای خاصی را از سازمانهای معین شده توسط اداره گمرک، اخذ نماید.
یکی از این مدارک، مجوز فنی از دفتر صنایع معدنی است که جهت صدور مجوز خروج طلا از گمرک ضروری است. همچنین ترخیص کار لازم است جهت تخصیص ارز، مجوز ارزی از دفتر صنایع معدنی دریافت نماید.
تعرفه گمرکی جهت ترخیص طلا
کد تعرفه جهت ترخیص طلا (از جمله طلای آبکاری شده با پلاتین) به اشکالخام یا نیمهساخته، یا به شکل پودر برابر 7108 است.
کد تعرفه جهت ترخیص شمش طلا برابر 71081200 است که دارای حقوق ورودی 4% و اولویت کالایی 26 میباشد.
کد تعرفه جهت ترخیص طلا، دارای روکش یا پوشش از پلاتین، به اشکال کار نشده یا نیمه ساخته برابر 71110000 است که دارای تعرفه ورودی 4% و اولویت کالایی 4 میباشد.
کد تعرفه جهت ترخیص زیورآلات یا جواهر آلات و اجزای آنها، از فلزات گرانبها یا از فلزات دارای روکش یا پوشش از فلزات گرانبها ذیل ردیف 7113 قرار میگیرند.
کد تعرفه جهت ترخیص طلا آلات یا نقره آلات و اجزای آنها، از فلزات گرانبها یا از فلزات دارای روکش یا پوشش از فلزات گرانبها ذیل ردیف 7114 قرار میگیرند.
آییننامه ورود و صدور فلزات گرانبها
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، جهت ورود و صدور فلزات گرانبها از جمله طلا در کشور ما، آییننامهای تنظیم نموده است که رعایت آن ضروری میباشد. متن کامل این آییننامه برای علاقهمندان به صورت فایل PDF در ادامه بارگذاری شده است.
آیین نامه ورود و صدور فلزات
خدمات شرکت سلطان یاقوت در خصوص ترخیص طلا از گمرک
علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و همچنین همکاری با شرکت سلطان یاقوت در زمینه ترخیص طلا از گمرک، میتوانند با شمارهگیری تلفنهای درج شده در زیر، با کارشناسان ترخیص کار ماهر و باتجربه این کشور ارتباط برقرار کنند.
تلفن های تماس: 09121995406 – 02128111034