سلطان یاقوت

گمرک شهید رجایی (راهنمای کامل ترخیص کالا)

ترخیص-کالا-از-بندر-شهید-رجایی-1

گمرک شهید رجایی

گمرک شهید رجایی با قرار گیری در جنوب غربی استان هرمزگان با فاصله تقریبی ۸۸ کیلومتری از بندر عباس می باشد. یکی از مهترین بنادر جنوبی ایران از لحاظ حجم وارداتی و صادراتی به حساب می آید.

با تخلیه و بارگیری سالیانه ۱۰۰ میلیون تن کالا از این بندر می توان گفت سهم خود را از صادرات و واردات ایران به ۵۵ درصد رسانده است و چیزی بالغ بر ۷۷ درصد ترانزیت منطقه از این بندر انجام می‌شود.

این بندر با در نظر گرفتم محدوده عملیاتی و پهنه پس کرانه چیزی به حدود ۴۸۰۰ هکتار را به خود اختصاص داده که با توجه به خیل امکانات موجود در این منطقه تخلیه و بارگیری با سرعت چشم گیری انجام‌خواهد شد.

البته ناگفته نماند که فعالیت بندر به قدری بالا است و ظرفیت و زیر ساخت های موجود مطلوبی که دارد در سال ۱۳۸۶ به تصویب هیئت وزیران زیر نظر نهاد ریاست جمهوری به منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی تبدیل گشت.

برخی از امکانات این بندر شامل ۱۸ دستگاه جرثقیل دروازه، ۴۰ پایانه اسکله ای و دارای زیر ساختی بسیار عظیم برای پهلو گرفتن کشتی ها و ناو های اقیانوس پیما را داراست.

بندر شهید رجایی ایران با حدود ۸۰ بندر معتبر جهان در ارتباط می باشد و همچنین حدود ۳۰ شرکت کشتیرانی در حال فعالیت با این بندر می باشند.

لازم به ذکر است که بندر شهید رجایی در جایگاه پنجاه و نهم بنادر دنیا قرار گرفته است. و ترخیص کالا از بندر شهید رجایی به چهار مرحله تقسیم بندی می‌شود. که به اختصار به توضیح هر کدام می پردازیم.

مرحله اول

اظهار کالا

بعد از خرید و بارگیری از مبدا با توجه به دریافت صدور پروانه گمرکی مدارک خود را اظهار کرده و در مرحله بعدی اعلام ورود کالا می باشد که پس از پهلو گرفتن کشتی حامل بار نسبت به اعلام ورود کالا باید که به کمرگ محل مورد نظر اعلام کنند. دریافت برگه انبار جهت ترخیص کالا مرحله بعدی ترخیص کالا می باشد که بعد از قرار گیری کالا و محصولات در انبار گمرک نسبت به دریافت برگه انبار چه تفکیکی و چه کلی اقدام نماید که صاحب کالا و یا نماینده قانونی وی می‌توانند نسیت به این عمل اقدام نمایند زیرا دارنده این برگه به عنوان صاحب کالا در اداره گمرک شناخته می‌شود.

دریافت مدارک و اظهار نامه

برای ادامه کار به مدارکی قبیل اینویس، پکینگ لیست، گواهی مبدا، دیتاشیت، گواهی بهداشت و… مورد نیاز می باشد که در صورت عدم وجود هر کدام کالا اظهار نمی شود البته در ادامه فرآیند اظهار عملیاتی بسیار تخصصی می باشد که اگر به عهده ترخیص کار باشد در تسریع عملیات تاثیر چشم گیری خواهد داشت.

انجام عملیات نمونه برداری

بعد از اظهار کالا آزمایشگاه باید نمونه برداری راشروع کنند تا جواب به دست آمده توسط متخصصان با اظهارات تطابق داشته باشد.

دریافت استاندارد

اگر کالای وارد شده نیاز به استاندار داشته باشد باید نسبت به دریافت آن اقدام کرد که روال اخذ آن بسیار دقیق و حساس می باشد که برای دریافت پروانه باید طی شود.

ارزیابی

ارزیابی یکی دیگر از تشریفات گمرکی است که توسط مسئول این بخش که تحت عنوان ارزیاب شناخته می شود انجام می گیرد تا برخی موارد فنی را نیز با اظهارات تطابق دهند.

کارشناسی

مرحله نهایی کارشناسی می باشد که به تعیین ازرش واقعی محصول از تمامی جوانب پرداخته می شود و طی این مرحله کد تطابق اظهار صادر می گردد.

 

پرداخت عوارض و مالیات

که طی کارشناسی های انجام شده در مرحله قبل مبلغ آن تعیین شده و صاحب کالا موظف به پرداخت آن می باشد. در صورت معافیت از مالیات نیز طی نامه نگاری که اداره گمرک به ادراه مالیات انجام می دهد تایید می شود که صاحب کالا موظف است نامه تاییدیه معافیت را به صورت مهر و موم شده به نمایندگی کمرگ مربوطه تحویل دهد.

صدور برگه سبز

اخذ برگه سبز گمرک به منزله تایید نهایی کالا به منظور واردات قانونی کالا و در حقیقت همان شناسنامه کالا به حساب می آید. که باید مهر قانونی گمرک ایران صادر گردد.

شایان ذکر است که در صورت خرید کالا به صورت حواله بانکی باید مهر و امضای معتبر بانک را نیز به همراه داشته باشید.

انجام أمور تسویه حساب انبارداری

چون کالا یک بار توسط ماشینی از کشتی به انبار منتقل گردیده است و چند روزی در انبار توقف داشته است باید نسبت به تسویه حساب انبارداری اقدام کنید که بعد از تسویه بار به آدرس اعلام شده در دو حالت رفت برگشتی کانتینری و یا رفت بدون برگشت کانتینر قابل انجام می باشد.

بارگیری و ارسال به مقصد

کالا در این مرحله بارگیری می شود و به سوی مقصد ارسال می شود که اداره گمرک موظف است که اطلاعات حاملین را در اختیار صاحب کالا قرار دهد و از زمان ارسال و زمان تقریبی رسید به مقصد مطلع سازند.

بیشتر بخوانید :