سلطان یاقوت

گمرک فریدونکنار(راهنمای کامل ترخیص کالا)

ترخیص کار بندر فریدون کنار

شروع ساخت این بندر با توجه به موقیت بسیار مطلوبی که داشتاز سال 1369 آغاز شد و در ادامه در سال 1374 اصلاحاتی در طرح در حال پیاده سازی انجام شد و نهایتا در سال 1381 ساخت اسکله، موج شکن و حوضچه آن به اتمام رسید. بعد از بازدید رئیس جمهور وقت از بندر به عنوان مرز مجاز آبی شناخته شد. بعد از آن در بهمن سال 1386 به تصویب شورای عالی سازمان بنادر و دریانوردی به بخش خصوصی واگذار گردید و فعالیت خود رابه طور رسمی اغاز نمود.

بندر فریدون کنار در شمال کشور و از توابع استان مازنداران است و وسعتی به اندازه 69 هکتار را به خود اختصاص داده همچنین با هدف افزایش ظریفت تجارت در آبهای دریای خرز و کشورهای اطراف آن ادامه فعالیت میدهد.

راه ارتباطی این بندر با مرکز کشور و سایر نقاط از محور های هراز و فیروز کوه می باشد و در 100 کیلومتری سازمان کل بنادر و دریانوردی استان مازندران که در بندر نوشهر واقع شده است قرار گرفته میگیرد.

بندر فریدون کنار دارای دو اسکله با آبخوری حدود 4200 متر مکعب است که توانایی نخلیه و بارگیری سالیانه 700 هزار تن کالا را دارد. و کاربری آن چند منظوره و به اصطلاح جنرال کارگو می باشد.

شرکت پیمان کار مستق در در بندر فریدون کنار رکت راهبران بندر می باشد که تجهیزات و امکانات مطلوبی را دارد. برخی از این امکانات عبرت اند از:

سه جرثقیل موبایل هر کدام با ظریفت های 25، 35، 50 تن

دو دستگاه مکنده ویگان با ظریفت 200 تن در ساعت ( مورد استفاده برای صادرات غلات)

برخورداری از 6 لیفراتراک که سه تای آنها 5 تن و دیگری با ظریفت های 7، 10 و 18 تن می باشد.

4 دستگاه تریلی کفی 16 چرخ با ظریفت هر کدام 30 تن

و 1 دستگاه مینی لودر با ظریفت 3 تن

البته امکانات دیگری جهت خدمت رسانی در مجموعه وجود دارد که مالکیت آن با اداره بنادر و دریانوردی می باشد. و در اجاره این شرکت قرار گرفته است.

همچین از تجهیزات دریایی کمیتوانبه یدک کش فریون کنار و چراغ های راهنمای دریایی (دکل فار، دکل بیکن) و علائم کمک ناوبری نیز اشاره کرد.

فعالیت اقتصادی این بندر بیشتر برای صادرات محصولات نفتی است البته که به واردات گندم و ذرت نیز می پردازد و در زمینه صادرات محصولات غیر نفتی میتوان به صادرارت سیمان به کشور های حاشیه دریای خزر مخصوصا روسیه اشاره نمود.

یکی از نقاط مثبت که بعد از احداث بندر فریدون کنار به وجود آمده است ایجاد موقعیت شغلی برای افراد بومی و غیر بومی می باشد که البته در گذشته به دلیل ضعف در مدیریت شهری این امر به خوبی انجام نمی گرفت ولی هم اکنون شاهد یشرفت چشم گیری در این زمینه هستیم.

صید آبزیان همچون ماهی کفال، سفید و ازون برون، میگو و شاه میگو همچنین خاویار در فصول پاییز زمستان و ابتدای بهار از این بندر بسیار رونق دارد که در چرخش اقتصاد بندر تاثیر چشمیگری را دارد.

چند نکته از تشریفات گمرک های بندری

قوانین کشتی های ورودی

  1. لازم و مقرر است برای کشتی های ورودی به بندر 48 ساعت قبل از ورود از طریق پست بین الملل یا شرکت نماینده خود در کشتیرانی یک نسخه از مانیفست و کارگوپلان به بندر ارسال نمایند.

البته کشتی های حامل کالاهای فله همچون روغن مایع، گندم، جو، ذرت و… نیاز کارگوپلان نیست.

  1. شرکت نماینده کشتی ورودی مستقر در سازمان کشتی رانی موظف است قبل از وزد کشتی به بندر موارد زیر را دست بندر اعلام نماید:

نام کشتی چیست و ملیت آن کجا می باشد.

طول و ظریف غیر خالص کشتی چه مقدار است همچنین آبخور آن چقدر می باشد.

  1. مانیفست باید بدون قلم خوردگی و اصلاح باشد.

در صورت مشاهده اصلاح شده مانیفست فرمانده کشتی آنرا باید امضا نماید.

  1. تمامی نمایندگان کشتی های وارداتی به بندر موظف هستند یک روز قبل از ورود کشتی در ساعت اداری خود را به اداره برنامه ریزی بندر معرفی کنند و اطلاعات مورد نیاز را در اختیار آنهاا قرار دهند و به سوالات وی نیز پاسخ دهند.
  2. همچنین فرم تقای اسکله نیز می بایست 24 ساعت قبل از ورود کشتی به بنادر تحویل داده شود.

قوانین نگه داری و دپو محصولات

  1. بنادر وقتی مسئولیت کالای وارداتی را می پذیرند که توسط جرثقیل اسکله بر روی خودرو های کانتر بر پیاده شود، توسط مسئولات زیر صلاح اسکله و ناظران سازمان بنادر و دریانودی شمارش و تحویل گردد.
  2. بندر در مقابل پیاده سازی مستقیم کالا بر روی خودرو صابحان بار مسئولیتی را عهده دار نیست هر گونه مقایرت با مسئولین بندر حل و فصل نمایند.
  3. بندر فریدون کنار وقتی بار صادراتی را می پذیرد که تا ورود کشتی حامل 15 روز وقت مانده باشد و اگر هم کشتی در اسکله پهلو گرفته باشد زمان مناسب برای بارگیری وجود داشته باشد.

بیشتر بخوانید :