سلطان یاقوت

اشتباهات در زمینه کد تعرفه گمرکی چه پیامدهایی دارد؟

راهکار-جلوگیری-از-اشتباهات-رایج-در-تعرفه-گمرکی

پیشگیری از اشتباه همیشه نیازمند بهره­مندی از دانش و تجربه متخصصان است. در زمینه کد تعرفی گمرکی نیز لازم است در ابتدا از خطرات اشتباه در ثبت این کد آگاه شد و سپس این کار را به دست کارشناسان آن سپرد تا با به کارگیری بهترین روش­ها شما را به درستی در جهت رسیدن به هدف راهنمایی کنند. در این مقاله سعی کرده­ایم شما را با مفاهیم کلی کد کالاهای بین الملل و کاربردهای آن و قوانین مربوط به اختلافات گمرکی آشنا کنیم.

آشنایی با مهفوم HS کد و اهمیت آن در سیستم گمرکی

Hs Code  یا کد کالاهای بین­الملل که توسط سازمان تجارت جهانی به اجرا درآمده است، نوعی سیستم استاندارد سازی، طبقه بندی محصولات و شناسایی آن­ها به شمار می­آید که در هر دولتی با توجه به فاکتورهای وضعیت اقتصادی و سیاسی، مالیاتی و بودجه بندی آن متفاوت است. مطابق این سیستم، کالاهای تجاری در یک دسته­بندی منظم گنجانده شده اند تا قوانین و احکام خاص مربوط به هر نوع یا طبقه از کالا، با حفظ نظم حقوقی آن به شکل دقیقی وضع گردد. به بیان ساده تر ساختار این کد به صورت یک عدد 8 رقمی منحصر به فرد است که نمایان کننده اطلاعات و جزيیات دقیق مربوط به کالا می­باشد.

دریافت کد Hs یا همان کد تعرفه گمرکی یکی از اصلی­ترین مراحل ترخیص کالاست که حتما باید قبل از ثبت سفارش دریافت شود. جهت دریافت این کد می­توانید به سایت ایران کد مراجعه نموده و پس از نوشتن نام کالای مورد نظر، بر روی عبارت جستجوی محصول کلیک کنید. پس از اخذ این کد شما اطلاعات دقیقی از مجوزهای لازم جهت واردات و ترخیص کالای مورد نظر­، مجاز یا غیرمجاز بودن و میزان حقوق ورودی آن به دست می­آورید.

کاربردهای Hs Code و نحوه ترخیص کالا با به کارگیری آن

از مهم­ترین کاربردهای کد تعرفه گمرکی می­توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تعیین تعرفه گمرکی و انجام امور مربوط به آن از جمله پرداخت عوارض گمرکی
  • دریافت قوانین مربوط به مبدا
  • آنالیز و جمع آوری آمار و اطلاعات در حوزه تجارت بین المللی هر کشور
  • تعیین تعرفه­های مرتبط با حمل و نقل کالا
  • دسته­بندی کالاهای پرریسک و بهداشتی
  • جمع­آوری مالیات داخلی کشور

در صورتی که صاحب کالا و یا نماینده قانونی آن، از تعرفه درست کالا اطمینان نداشته باشند لازم است پیش از اقدام به ترخیص آن مراحل زیر را طی کنند:

  • ارائه اسناد و مدارک مالکیت کالا
  • پرداخت هزینه­های مققر تعرفه

اگر قصد سفارش کالا از خارج از کشور را دارید با انجام مراحل زیر می­توانید از گمرک استعلام بگیرید.

  • ارائه کد (HS) یا کد تعرفه گمرکی واردات کالا
  • شرح مشخصات کالا و شرایط ورود آن به کشور
  • ارسال نمونه و پیش فاکتور
  • ارائه اسناد مالکیت
  • پرداخت هزینه­های مقرر تعرفه

اقدامات لازم در صورت تغییر تعرفه گمرکی

مظابق تبصره ماده 43 در تعیین تعرفه، در صورت تغییر تعرفه براساس تشخیص جدید گمرک تنها مابه التفاوت آن اخذ شده و مشمول پرداخت جریمه نمی­باشد.
در صورت بروز هرگونه اختلاف ردیف تعرفه استنباطی با ردیف تعرفه مندرج در ثبت سفارش نیاز به اصلاح ثبت سفارش دارد و گمرک مجاز به ادامه تشریفات گمرکی با صدور پروانه بدون اصلاح ثبت سفارش اظهارنامه نمی باشد.

اختلافات گمرکی ناشی از تعرفه و قوانین مربوط به آن

اختلافات گمرکی زمانی بروز می­کنند که کارشناسان امور گمرکی متوجه اشتباه در تعیین تعرفه اعلامی از سوی خود به صاحبان کالا شوند. چنانچه این اشتباه پس از اظهار کالا و قبل از ترخیص آن رخ داده و موجب ضرر دولت شود، براساس ماده 67 آ.ا.ق.ا.گ. ارزیابان وظیفه دارند مشروح اختلاف را در اظهارنامه نوشته و امضاء نمایند و بلافاصله صورتجلسه تخلف حاکی از اختلاف از طرف سرویس ارزیابی تنظیم و به اظهارنامه ضمیمه و برای تعیین جریمه به رییس گمرک ارائه شود. زمانی که صاحب کالا نسبت به تعیین تعرفه اعتراض داشته باشد ابتدا اعتراض خود را در گمرک مطرح می کند , در صورت عدم حل اختلاف, دعوی قابل طرح در کمیسیون حل و فصل اختلافات گمرکی می باشد .

چنانچه کارشناسان گمرک پس از ترخیص کالا متوجه عدم صحت تعرفه اعلامی شوند­، باید نسبت به کسر دریافتی اقدام کنند.

طبق ماده 108 قانون امور گمرکی ، کشف هر گونه مغایرت بعد از اظهار و قبل از ترخیص کالا که مشمول قاچاق نباشد تخلف است و قطعات وارداتی تحت ردیف تعرفه اجزا و قطعات اظهار شده اند و گمرک مشمول قاعده دو الف دانسته و قابل طبقه بندی در ردیف تعرفه کالای کامل با ماخذ بالاتر دانسته مشمول دریافت ما به التفاوت و جریمه از 10 تا 100 درصد یا 50 تا 100 درصد مابه التفاوت می شود. در صورت اعتراض اظهار کننده با لحاظ ماده 45 قانون امور گمرکی به دفتر ستادی جهت رسیدگی در کمیسیون اختلافات گمرکی در رابطه با قانون دو الف و جریمه متعلقه اگر از نظر کمیسیون کالا مشمول قاعده دو الف نباشد و در گمرک موجود باشد ما به التفاوت و جریمه ای اخذ نمی شود و در صورتی که کالا ترخیص شده باشد وجوه اخذ شده قابل استرداد خواهد بود. در صورت اعتراض ذینفع به اصل یا میزان جریمه ، کمیسیون می تواند در راستای ماده 111 قانون امور گمرکی با توجه به نوع کالا و اظهار اصل جریمه را ببخشد یا میزان آن را کاهش بدهد و در صورت صدور رای کمیسیون به زیان صاحب کالا، امکان اعتراض از سوی ذینفع جهت طرح پرونده در کمیسیون تجدید نظر و ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری میسر می باشد .

بیشتر بخوانید :