کشتیها به عنوان مهمترین وسیله نقلیه دریایی جهت انجام مبادلات تجاری از طریق دریا به کار میروند. حمل دریایی مزایای بیشماری دارد که هر تاجری را به استفاده از آن جهت پیشبرد مقاصد تجاری خود مجاب میکند. امروزه انواع کشتیهای باربری که هر کدام برای انجام هدف خاصی طراحیشدهاند بر روی سطح آبها در سراسر دنیا قابل مشاهده هستند. تعداد کشتیهای باربری فعال در عرصه تجارت بینالملل، در حال حاضر 55000 عدد تخمین زده میشود. انواع کشتی باربری براساس نوع کالای حملشده و همچنین با ظرفیتهای متنوع ساخته شدهاند تا حمل و نقل محمولههای دریایی به بهترین نحو ممکن صورت بگیرد. در این مقاله قصد داریم انواع کشتیهای باربری از نظر ظرفیت را بررسی کنیم.
کشتی باربری و انواع آن
امروزه 90% حمل و نقل های تجاری از طریق دریا و به وسیله کشتیها انجام میشود. کشتیهای باربری یکی از انواع کشتیها هستند که جهت انتقال کالا و محصولات از یک نقطه به نقطه دیگر کاربرد دارند. این کشتی بزرگ، از لحاظ ایجاد آلودگی و دیاکسیدکربن، مناسبترین گزینه نسبت به هواپیما و کامیون برای انجام باربری است.
با استفاده از کشتیهای باربری، دیگر نگرانی از بابت محدودیت فضایی و هزینههای نجومی برای حمل کالاهای بسیار بزرگ مانند یخچالها یا اجسام مرتفع وجود ندارد. همچنین جهت ارسال کالاهای بالای ۲ هزار کیلو و به طور خاص محمولههای تجاری، میتوان از حمل و نقل دریایی استفاده کرد که صرفه اقتصادی بهتری نسبت به سایر روشهای حمل و نقل دارد. در نتیجه منطقیترین راه جهت انتقال بار، استفاده از ابزارهایی مانند کانتینر و سیستم حمل و نقل دریایی است که مزیتهای زیادی از جمله امنیت، صرفه اقتصادی، نرخ کرایه ثابت و توانایی حمل کالاهای خیلی بزرگ دارد.
کشتیهای باربری بسته به نوع و حجم کالا و امکانات کشتی برای حمل آن، انواع مختلفی دارند که در ادامه به مهمترین مدلهای کشتی باربری اشاره میکنیم:
- کشتی باربری عمومی
- کشتی کانتینری
- کشتی فله بر
- تانکر نفتی
- کشتی حمل گاز
- کشتی یخچالدار
- کشتی رولدار
- کشتی چندمنظوره
- کشتی دوبهبر
انواع کشتی باربری براساس ظرفیت آنها
واحد اندازهگیری ظرفیت کشتیها، dwt یا به اصطلاح تناژ مرده وزن نام دارد. این معیار استاندارد و بینالمللی بوده و به مقدار جرم قابل حمل توسط یک کشتی باربری اشاره دارد. توجه به ظرفیت قابل حمل کشتیهای باربری بسیار مهم است؛ زیرا اگر حجم بار بیشتر از ظرفیت قابل حمل توسط آن باشد، احتمال غرق شدن کشتی وجود دارد.
مهمترین نکته جهت تعیین مسیر تجاری، کانال حمل کالا و بندر مناسب برای پهلوگیری کشتی باربری، ظرفیت کشتی است. کشتیهای باربری بنابر کاربردشان از ظرفیتهای متفاوتی برخوردارند. در ادامه به بررسی تقسیمبندی کشتیهای باربری براساس اندازه و ظرفیت خود کشتی میپردازیم:
- کشتی پاناماکس (Panamax)
ابعاد این نوع کشتی عبارت است از طول 275 متر و عرض 32 متر که ظرفیت حمل 65000 تن بار را دارد. همانطور که از ابعاد آن پیداست، این نوع کشتی بسیار بزرگ بوده و جهت عبود از کانال پاناما طراحی شده است. از آنجا که حمل ذغال سنگ و غلات نیاز به فضای زیادی دارد، کشتی پاناماکس جهت انتقال آنها مناسب است. دو نوع کشتی پاناماکس باری و تانکردار، در حال حاضر جهت جابهجایی کالا میان کشورهای مختلف کاربرد دارند. مدلهای دیگری از کشتی پاناما با ظرفیت کمتر جهت حمل بار فله استفاده میشوند. جدیدترین و پیشرفتهترین کشتی پاناما، Neopanamax نام دارد که ابعاد آن بیشتر از نوع قبلی بوده و شامل طول 366 متر و عرض 49 متر است که میتواند تا 80,000 تن کالا را حمل کند.
- کشتی کپ سایز یا دماغه گذر
ظرفیت کشتی کپ سایز بین 80 هزار تن تا 175 هزار تن متغیر است. این نوع کشتی به علت سایز و ارتفاع غولپیکری که دارند جهت عبور از کانالهای سوئز و پاناما مناسب نبوده و لازم است از طریق ترمینالهایی با عمق اب زیاد حرکت کنند تا با مشکل مواجه نشوند. این حاملهای فلهبر جهت انتقال ذغال سنگ یا ذغال آهن با ظرفیت نامحدود طراحی شدهاند و تنها تعداد انگشت شماری از بنادر جهت پهلوگیری آن ها مناسب هستند.
- کشتی افرامکس Afra Max))
نوعی کشتی باربری با ظرفیت 80 هزار تن تا 120 هزار تن، افرامکس نام دارد. تانکرهای نفت در این کشتی جهت انتقال نفت طراحی شدهاند. شکل خاص و ظرفیت بالای کشتی افرامکس، این قابلیت را ایجاد کرده است تا بتوان نفت را در مسافتهای کوتاه و متوسط، بدون بروز مشکل جابهجا کرد.
- کشتی های Handymax/Handy
ظرفیت کشتی Handy و نسخه جدیدتر آن، Handymax، 60 هزار تن است و جهت حمل بار خشک کاربرد دارد. ابعاد این قایقهای عظیمالجثه، استاندارد بوده و 150 تا 200 متر طول دارند. ابعاد استاندارد، از مزایای این نوع کشتی محسوب میشود؛ زیرا سبب شده به راحتی در تمام بنادر پهلو بگیرد و به متداولترین نوع کشتی باری تبدیل شوند.
- کشتی سوئزماکس یا سوئزگذر
ظرفیت کشتی های باربری از نوع سوئزماکس یا سوئزگذر حدود ۱۲۰ تا ۲۰۰ هزار تن میباشد و تنها فاکتور ارتفاع در محموله ورودی به آن باید رعایت شود. بارهای فلهای در این مدل کشتی که عمدتا سنگ آهن و ذغال سنگ هستند باید تا حداکثر 68 متر ارتفاع، بارگیری شود تا جهت عبور از کانال سوئز مناسب باشند. بندرهایی که به زیرساختهای مناسب جهت پهلوگیری کشتیهای سوئز گذر مجهز باشند، بسیار کم هستند.
- کشتی های VLCC / ULCC
کشتی های VLCC / ULCC با داشتن تانکرهای بسیار عظیم، بهترین گزینه برای حمل نفت خام هستند.
کشتیهای VLCC که نام آن خلاصه عبارت very large crude carriers است از جمله کشتیهایی هستند که برای انتقال نفت به مناطقی مانند آفریقای جنوبی و دریای شمال کاربرد دارند و ظرفیت آنها بین 150 هزار تن تا 320 هزار تن متغیر است.
همچنین کشتیهای ULCC که نام آن مخفف عبارت ultra large crude carriers است برای نقل و انتقال کالا از خاورمیانه به اروپا، آسیای شرقی و آمریکا شمالی کاربرد دارند و ظرفیت آنها بین 320 هزار تن تا 550 هزار تن متغیر است.
- کشتی Seaway Max
برای عبور از مسیر دریایی سن لورنزو مناسب هستند؛ بنابراین میتوان با استفاده از آن ها از طریق اقیانوس اطلس به دریاچههای بزرگ آمریکای شمالی دسترسی پیدا کرد.
- کشتی های باربری Malacca Max
کشتیهای مالاکامکس با ظرفیت بین 80 هزار تن تا 120 هزار تن، جهت عبور از تنگه مالاکا طراحی شدهاند.
- کشتی های باربری Chinamax
کشتیهای چاینامکس با ظرفیتی گسترده معادل 400 هزار تن، جهت عبور از مسیرهای خاص و صرفا به منظور مبادله با کشور چین طراحی شدهاند.
بیشتر بخوانید :
- ترخیص کالا و هر آنچه باید بدانید.
- ترخیص کار کیست؟چه وظایفی دارد؟
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک میرجاوه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اصفهان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اهواز
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک زاهدان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک قم
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک کیش
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک کرمان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک ارومیه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک جلفا
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک قشم
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک خرمشهر
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بازرگان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اراک
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بندر لنگه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بندر چابهار
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک گناوه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک فریدون کنار
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی بوشهر
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی پیام
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی امیر آباد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی سهلان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی سیرجان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی یزد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی شیراز
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی نوشهر
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی ارگ بم
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بندر امام خمینی
- راهنمای ترخیص کالا از ترخیص کالا از گمرک آبادان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک تبریز
- راهنمای ترخیص کالا گمرک مشهد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اینچه برون
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک پیرانشهر
- راهنمای ترخیص کالا گمرک یزد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک باشماق
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک مهران
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک آستارا
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک دوغارون
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بیله سوار
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اردبیل
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک دیلم
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک سرخس
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک لطف آباد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک قزوین
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک ساری
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک کرمانشاه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک سنندج
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک زنجان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک شهرکرد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک سرو
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک پاوه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک خوی
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه آزاد تجاری انزلی
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک فولاد مبارکه اصفهان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک سمنان