انجام مبادلات تجاری با هر کشوری، نیازمند پیروی از قوانین و مقررات حاکم بر آن است. گمرک اتحادیه اروپا قوانین سختگیرانه ای برای کشورهای غیرعضو در نظر گرفته که آگاهی از آنها برای تاجرانی که قصد شرکت در این بازار را دارند امری ضروری به حساب می آید. تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا قوانین و تعرفه های یکسان برای انجام امور تجاری با خود و سایر کشورها وضع کرده اند. در این مقاله به قوانین کلی این اتحادیه جهت ترخیص کالا از گمرک آن اشاره کرده ایم.
آشنایی با اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا در مجموع از 28 کشور تشکیل شده است که اهداف اقتصادی و سیاسی مشترک دارند. یورو نام واحد پول مشترک میان کشورهای اتحادیه است که در 19 کشور جایگزین واحد پول ملی شان شده است. کمیسیون اروپا به نمایندگی از کل کشورهای عضو در قراردادهای تجاری بینالمللی (مثل توافقنامه جامع تجاری و اقتصادی با کانادا) مذاکره میکند و کشورهای عضو به تنهایی وارد این مذاکرات نمیشوند. همچنین این اتحادیه با سازمان تجارت جهانی هم به صورت یک کل واحد طرف میشود و همه ی اختلافات تجاری از طریق همین اتحادیه رفع می شوند. چهارچوب قوانین کنونی اتحادیه اروپا، طی توافقنامه ماستریخت در سال 1993 میلادی شکل گرفت.
واحدهای مشترک در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا شامل موارد زیر می شود:
- اتحادیه گمرکی
- واحد پول (یورو)
- ساست مشترک کشاورزی
- سیاست مشترک تجارت
- سیاست مشترک شیلات
اتحادیه گمرکی اتحادیه اروپا European Union Customs Union (EUCU)، تحت عنوان جامعه ی اقتصادی اروپا، از مهمترین دلایل شکلگیری اتحادیه اروپا بوده است. این اتحادیه شامل کشورهای عضو اتحادیه اروپا، موناکو و برخی از قلمروهای وابسته به بریتانیا است که عضو اتحادیه اروپا نیستند. همچنین بعضی از سرزمین های غیرمتصل اتحادیه اروپا به دلیل جدایی جغرافیایی عضو اتحادیه گمرکی نمی باشند. میان کشورهای عضو اتحادیه ی گمرکی هیچ تعرفه یا مانع غیرتعرفهای وجود ندارد و بر خلاف مناطق تجارت آزاد، اعضای این اتحادیه بر همه ی کالاهایی که از خارج به این اتحادیه وارد میشوند، تعرفه ی یکسان میبندند.
قوانین تجاری و گمرکی اتحادیه اروپا
به طورکلی قوانین تجارت و امور گمرکی و استانداردهای این اتحادیه شامل موارد زیر است:
- تعرفه های واردات
کالاهایی که از سایر کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا به این اتحادیه وارد می شوند، مشمول اخذ مالیات برگردش مالی واردات خواهند بود. نرخ مالیات برگردش مالی واردات معادل نرخ مالیات بر ارزش افزوده، 19 درصد برای محصولات داخلی و برای برخی طبقات محصولات، 7 درصد است که باید به گمرگ پرداخت شود. این معیار ارزیابی مالیات بر گردش مالی واردات، ارزش گمرگی نامیده می شود.
مالیات برگردش مالی واردات برای کالاهایی که از کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا وارد می شوند، تحت عنوان “مالیات ورودی” قابل برداشت است. شرکت باید مدارک لازم مبنی بر واردات را با تاییدیه پرداخت هزینه گمرکی (اظهارنامه گمرکی) ارائه کند. ایفاد اصل کلیه فاکتورهای صادره، به منظور کسر مالیات بر ارزش افزوده از ذینفع و یا بازپرداخت قانونی آن در وزارت مالی آلمان، دارای اهمیت است.
- موانع تجارت
کشورهایی که مایل به ورود به بازار تجاری آلمان هستند، به دلیل پیچیدگی مقررات و رویه های اداری، باید نهایت دقت خود را به کار بگیرند. از آنجا که روند ورود برخی کالاهای آمریکایی به بازار اروپا بسیار سختگیرانه است، به عرضه کنندگان این کالاها توصیه می شود تا دستورالعمل ها درخصوص تطابق دقیق محصولات شان با استانداردها به طور کامل رعایت شوند و همچنین انجام آزمایشات و اخذ گواهی های مربوطه در زمان مقرر شده صورت بگیرند.
- الزامات واردات و مستندات
کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید لیستی از کالاهای مورد نظر خود و مجوزهای وارداتی مربوطه را ارائه کنند. به عنوان مثال، لیست واردات آلمان شامل نوع کالاها، مجوزهای لازم، کد اختصاصی کالا، کلیه محدودیت های مرتبط و ارگان صادرکننده مجوز است. لیست واردات همچنین باید مشخص کند مجوز صادره تحت قوانین آلمان صادر شود یا اتحادیه اروپا.
- ثبت و شناسایی فعال اقتصادی
کلیه شرکت های خارج از اتحادیه اروپا، در صورت تمایل به ارائه اظهارنامه گمرکی یا خلاصه اظهاریی ورود – خروج، باید ﺷﻤﺎره ﺛﺒﺖ و شناسائی ﻓﻌﺎل اﻗﺘﺼﺎدی داشته باشند. کلیه شرکت های آمریکائی باید این شماره ثبت را در اظهارنامه گمرکی خود قید کنند. این شماره باید رسما از گمرک کشوری که قرار است محصول به آنجا صادرشود، درخواست گردد.
مقامات گمرکی کشور مقصد ممکن است مدارک دیگری هم در کنار درخواست رسمی شرکت برای شماره ثبت، بخواهند. پس از دریافت این شماره، شرکت می تواند به همه 28 کشور عضو اتحادیه اروپا،کالا صادر کند. هیچ قالب نوشتاری واحدی برای این شماره ثبت، تعیین نشده است. یک فعال اقتصادی با داشتن این شماره، می تواند در جایگاه فعال مجاز اقتصادی قرارگرفته و سریعتر به رویه های تسهیل شده ی گمرکی دسترسی داشته باشد.
قوانین ترخیص کالا از گمرک در اتحادیه اروپا
قوانین مربوط به ترخیص کالا از گمرک در اتحادیه اروپا موارد زیر را در برمی گیرد:
- اثبات اصل
مبدا کالای موجود در یک محموله جهت شرکت در بازار تجاری اروپا باید اعلام و بررسی شود؛ پس از آن سند اثبات مبدا که لازمه تجارت بین المللی است صادر میشود تا برای ترخیص کالا از گمرک در اتحادیه اروپا ارائه شود.
- بیانیه مختصر ورود
بیانیه مختصر ورود عبارت است از اطلاعات مربوط به محموله های قبلی که وارد اتحادیه اروپا می شوند و اجازه می دهد تا گمرک تجزیه و تحلیل احتیاطی را در جهت اهداف امنیتی و ایمنی انجام دهد. حتی اگر کالا به اتحادیه اروپا وارد نشود، بیانیه مختصر ورود باید توسط حامل کالا در اولین گمرک ورود به اتحادیه اروپا ثبت شود. ( بیانیه مختصر ورود در شرایط خاص میتواند توسط گیرنده وارد کننده یا نماینده حمل کننده یا وارد کننده انجام شود.)
- رویه های خاص
حمل و نقل اتحادیه به دو صورت انجام می گیرد:
- حمل و نقل خارجی کالاهای غیر اتحادیه ای ممکن است از یک نقطه به نقطه دیگر در قلمرو گمرکی اتحادیه اروپا منتقل شود بدون اینکه مشمول پرداخت ورودی، سایر هزینه های مربوط به واردات کالا (به عنوان مثال مالیات داخلی) و اقدامات سیاسی تجاری باشد. انتقال کالا به کشور عضو دیگر اتحادیه اروپا به معنای انتقال مراحل ترخیص کالا از گمرک به اداره گمرک مقصد است.
- حمل و نقل داخلی کالاهای اتحادیه ممکن است بدون تغییر در وضعیت گمرکی آنها از یک نقطه به نقطه دیگر در قلمرو گمرکی اتحادیه اروپا منتقل شود. این مورد شامل حمل کالا از طریق قلمرو دیگری است که خارج از قلمرو گمرکی اتحادیه اروپا قرار دارد.
بیشتر بخوانید :
- ترخیص کالا و هر آنچه باید بدانید.
- ترخیص کار کیست؟چه وظایفی دارد؟
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک میرجاوه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اصفهان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اهواز
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک زاهدان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک قم
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک کیش
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک کرمان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک ارومیه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک جلفا
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک قشم
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک خرمشهر
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بازرگان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اراک
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بندر لنگه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بندر چابهار
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک گناوه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک فریدون کنار
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی بوشهر
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی پیام
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی امیر آباد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی سهلان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی سیرجان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی یزد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی شیراز
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی نوشهر
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی ارگ بم
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بندر امام خمینی
- راهنمای ترخیص کالا از ترخیص کالا از گمرک آبادان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک تبریز
- راهنمای ترخیص کالا گمرک مشهد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اینچه برون
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک پیرانشهر
- راهنمای ترخیص کالا گمرک یزد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک باشماق
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک مهران
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک آستارا
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک دوغارون
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک بیله سوار
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک اردبیل
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک دیلم
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک سرخس
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک لطف آباد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک قزوین
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک ساری
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک کرمانشاه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک سنندج
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک زنجان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک شهرکرد
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک سرو
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک پاوه
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک خوی
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک منطقه آزاد تجاری انزلی
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک فولاد مبارکه اصفهان
- راهنمای ترخیص کالا از گمرک سمنان