سلطان یاقوت

درباره آنتن ردیاب ماهواره­ای ناوگان دریایی چه می دانیم؟

آنتن-ردیاب-ماهواره-ای-ناوگان-دریایی

امروزه با گسترش سیستم ­های مکان ­یابی جهانی، این امکان به وجود آمده تا موقعیت اشخاص یا وسیله­ ها به راحتی قابل ردیابی باشد و به صورت آنلاین در اختیار افراد قرار بگیرد. آنتن ردیاب ماهواره­ای ناوگان دریایی نوعی GPS است که از آن برای دستیابی به اهداف مختلف در سطح دریاها استفاده می­ شود. این سیستم علاوه بر موقعیت ­یابی، کاربردهای خاص دیگری همانند تخمین زمان رسیدن به مقصد، شنیدن صدای افراد، تعیین مسیر حرکت و … دارد. در این مقاله به بررسی مفهوم GPS، ماهیت ردیاب ماهواره­ای دریایی و کاربردهای آن پرداخته ­ایم.

سیستم مکان­یابی جهانی یا GPS چیست؟

جی پی اس مخفف عبارت Global Positioning System که به معنای سیستم مکان‌یابی جهانی است. این سیستم در ابتدا توسط وزارت دفاع آمریکا با اهداف نظامی مانند یافتن موقعیت سربازها و نیروهای جنگی پایه ­ریزی شد. امروزه کاربرد سیستم­ های مکان­ یابی بسیار گسترده و متفاوت است؛ به طوری که بهترین ابزار برای تامین امنیت و ردیابی به شمار آمده و در بسیاری مواقع سبب نجات جان افراد شده­ اند.

این سیستم موقعیت­ یاب جهانی از 25 ماهواره فضایی تشکیل شده است که هر کدام در 5 ایستگاه زمینی قابل کنترل می­ باشند. این ماهواره­ های موقعیت­ یاب هر 12 ساعت یک بار به دور مدارهای ردیابی مخصوص می­ چرخند. دستگاه GPS، سیگنال­های خاصی که هر کدام از این ماهواره­ ها به ایستگاه­ های مستقر در زمین ارسال می­ کنند را بررسی کرده و بدین ترتیب قادر به ارسال موقعیت دقیق به کاربر می­ باشد. هنگامی ­که قصد استفاده از سیستم مکان­ یابی را دارید درخواست شما به ایستگاه‌های زمینی منتقل و در طی عملیاتی بسیار پیچیده موقعیت شما تعیین می‌شود و در گوشی همراه یا رایانه‌تان در اختیار شما قرار می‌گیرد. با استفاده از دستگاه جی پی اس شما قادر هستید در هر زمان و هر مکانی، موقعیت مسیر و وسیله موردنظر را مشاهده کنید.

 

آنتن ردیاب ماهواره­ای ناوگان دریایی چیست؟

سیستم موقعیت یاب (GPS)   جهت دریافت سیگنال­ های ماهواره­ای بر روی سطح دریا نیز کاربرد دارد. یک دستگاه ردیاب مخصوص ناوگان دریایی به­ گونه­ ای طراحی شده است تا موقعیت وسیله نقلیه دریایی مانند کشتی و قایق را دریافت و به کنترل کننده ناوگان در ساحل، بر روی نقشه ارسال کند. کاپیتان یا اوپراتور کشتی نیز قادر است با هدف هدایت کشتی در جهت مناسب، از اطلاعات این دستگاه بهره ­مند شود.این امکان در موقعیت­ هایی مثل قرار گرفتن کاپتان یا اوپراتور در شرایط اضطراری، دزدیده شدن تجهیزات آبی و با هدف بهر­مندی بهتر از قایق بسیار دارای اهمیت است.

با استفاده از ردیاب آبی شما از موقعیت لحظه به لحظه وسیله نقلیه دریایی خود مطلع هستید تا در صورت بروز مشکل، آخرین موقعیت آن را از طریق تلفن همراه یا بوسیله رایانه خود مورد بررسی قرار دهید. جهت موقعیت ­یابی آفلاین هم شما درخواستی را ارسال کرده و مختصات جغرافیایی دقیقی از موقعیت مکانی وسیله نقلیه یا کشتی و قایق برای شما پیامک می شود.

سه بخش اصلی هر سیستم ردیاب ماهواره­ای عبارتند از:

  • فضا (SPACE) : این قسمت که به بخش فضایی معروف است در خارج از جو زمین فعال است و توسط 24 ماهواره فعال، تمام نقاط کره زمین را تحت پوشش قرار می ­دهد.
  • کنترل (CONTROL) : بخش کنترل سیستم ردیاب ماهواره ای شامل همه ایستگاه های مستقر در روی زمین است که در تمام نقاط زمین پراکنده هستند. این ایستگاه­ های زمینی در مسیر حرکت ماهواره ­های سامانه GPS ساخته شده اند و با ساعت اتمی “Atomic Clock” ماهواره ها هماهنگ هستند. ایستگاه های زمینی همچنین ارتفاع زمین از سطح دریا را با ماهواره ها مخابره می کنند.
  • کاربران (USERS) : این بخش شامل همه شهروندان و قسمت­ های نظامی می شود که خواهان استفاده از تکنولوژی GPS هستند.

 

کاربردهای ردیاب ماهواره­ای در حمل دریایی

همانطور که اشاره شد، ردیاب­ های ماهواره­ای در حمل دریایی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و دیگر وسیله نقلیه دریایی وجود ندارد که به این سیستم مجهز نشده باشد. در ادامه به بررسی عمده­ ترین علل استفاده از ردیاب ماهواره­ای ناوگان دریایی می­ پردازیم:

  • ارزش تجاری

بیشترین حجم تجارت کالا میان دو کشور از طریق حمل و نقل دریایی و با استفاده از انواع کشتی صورت می­ گیرد؛ بنابراین تامین امنیت کشتی در برابر خطرات احتمالی از واجبات است. در این میان، دزدان دریایی همواره در کمین هستند تا محموله ­های دریایی را به سرقت ببرند. در صورتی که کشتی به سیستم ردیاب مجهز باشد دیگر نگرانی از این بابت وجود ندارد؛ زیرا کاپیتان کشتی و صاحب آن می­ توانند با استفاده از ردیابی، از موقعیت دقیق کشتی و محصولات خود و همچنین موقعیت کشتی­ های اطراف مطلع شوند.

  • جلوگیری از سرقت

سیستم ردیاب ماهواره­ای ناوگان دریایی به دزدگیر مجهز است. وسیله نقلیه دریایی که به این سیستم مجهز باشد احتمال به سرقت رفتن آن کم می­ شود. برای مثال با ردیاب جت اسکی شما می توانید پس از پارک کردن جت اسکی در کنار ساحل سیستم دزدگیر ماهواره ای ردیاب را فعال کرده و با کوچکترین لرزش یا جابجایی دستگاه ردیاب به خط شما تماس گرفته و گزارش را به شما اعلام می کند.

  • ردیابی در زمان سرقت

حتی اگر وسیله نقلیه دریایی شما به سرقت رفته باشد، با استفاده از امکان موقعیت­ یابی این دستگاه قادر هستید موقعیت جغرافیایی کشتی خود را مشاده کرده و آن را ردیابی کنید. این کاهش خطر به کاهش هزینه بیمه و خسارت منجر می­ شود.

  • مسیریابی در حین سفر

از ردیاب برای جلوگیری از گم کردن مسیر استفاده می ­شود. حتی اگر قایق در وسط دریا خراب شود و نیاز به تعمیر داشته باشد، با استفاده از ردیاب موقعیت دقیق قایق را در اختیار خواهید داشت و برای کمک می توانید به سرعت اقدام کنید.

  • تخمین زمان رسیدن به مقصد

این دستگاه با پیش بینی زمان دقیق رسیدن محموله آبی شما به مقصد یا مبدا این امکان را به شما می دهد تا با مدیریت کارآمدتر برای تخلیه یا بارگیری اقدام نمایید.

  • شنیدن صدای اطراف

یکی دیگر از ویژگی­ های ردیاب این است که شما با تماس با سیم کارت داخل ردیاب می توانید صدای اطراف و یا داخل کشتی را بشنوید. ردیاب کشتی دارای مایکروفون داخلی است که شما می توانید در هنگام نیاز صدای اطراف ردیاب نصب شده در کشتی را بشنوید.

بیشتر بخوانید :

 

5/5 - (1 امتیاز)