سلطان یاقوت

صنعت دریایی در سال 2022 با چه چالش‌هایی مواجه است؟

صنعت-دریایی-در-سال-2022-با-چه-چالش-هایی-مواجه-است؟

بزرگ‌ترین چالش صنعت دریایی در چند سال گذشته، همه‌گیری ویروس کرونا بود که روال کاری منظم بنادر و کشتی‌ها را با اختلال مواجه کرد و پیامدهای بسیاری به همراه داشت. اکنون با پشت سر گذاشتن این چالش‌ها، اوضاع کمی بهتر شده است؛ ولی نمی‌توان گفت چالش‌ها به طور کلی از میان برداشته‌شده‌اند. چالش‌های کلیدی امروز برای متخصصان دریایی به ویژه در دو سال اخیر به خوبی روشن شده و راهی که صنعت حمل‌ و‌ نقل دریایی پیش‌ِرو دارد ایجاد تحول، تمرکز بر پاکی محیط زیست و سلامت روان در‌یانوردان و جذب هرچه بیشتر نیرو‌های جدید توأم با آموزش در صنعت دریایی است. در ادامه به بررسی روند رشد تجارت در سال 2022 میلادی و همچنین بزرگ‌ترین چالش‌های این دوره خواهیم پرداخت.

رشد تجارت بین‌الملل دریایی در سال 2022

در سال 2021، عواملی همچون کاهش محدودیت‌های همه‌گیری کرونا، افزایش میزان تقاضا به دلیل محرک‌های اقتصادی و افزایش نرخ کالاها، رشد تجارت بین‌المللی دریایی به بالاترین میزان خود رسید. ارزش تجارت جهانی دریایی در سال 2021 به رکورد 28.5 تریلیون دلار رسید که نسبت به سال 2020 حدود 25 درصد و نسبت به سطوح قبل از همه گیری سال 2019 با افزایش 13 درصدی روبه‌رو بوده است.

سودآورترین بخش تجارت دریایی در این سال به حمل و نقل کانتینری مربوط بوده که ارزش آن 190 میلیارد دلار محاسبه شده است. تحلیل‌گران بر این باورند که تا پایان سال 2022، این میزان می تواند به بالای 500 میلیارد دلار برسد. با وجود این، روند رشد تجارت بین الملل در سال 2022 میلادی، به دلیل تورم مداوم در غرب با کندی مواجه خواهد شد. از طرفی دیگر، اختلال دائمی در زنجیره تامین سبب شده تا شرکت‌های بزرگ کشتیرانی بارها شبکه‌های تامین خود را تنظیم نمایند و اقدامی نیز جهت کوتاه کردن زنجیره تامین و تنوع بخشیدن به تامین کنندگان ترتیب دهند؛ این مسئله نیز بر الگوهای تجارت جهانی در سال 2022 تاثیرگذار خواهد بود.

چالش ازدحام در بنادر

در سال 2021 میلادی یکی از چالش‌های اصلی صنعت دریایی و کشتی‌رانی، ازدحام در لنگرگاه‌ها و بنادر بوده است که به دنبال افزایش تقاضا درخصوص کالاهای کانتینری و اختلال در برنامه حضور کشتی‌ها در بنادر رخ داده است. بنابر گزارشی که پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان بنادر و دریانوردی منتشر کرده است، از آن‌جا که هیچ راه حل و راهکار ارائه شده‌ای قادر به مقابله و از بین بردن مشکلات صنعت دریایی در کوتاه مدت نیست، انتظار می‌رود این چالش‌ها در سال 2022 نیز همچنان ادامه داشته باشند. ادامه‌دار شدن این چالش‌ها منجر به اختلال در زنجیره تامین و افزایش هزینه‌ها خواهد شد.

تمام شرکت‌های بزرگ کشتی‌رانی، مشتریان خود در بازارهای آسیا و اقیانوسیه را از عواقب این چالش آگاه کرده‌اند. پیشنهاد این شرکت‌ها این است که مشتریان، زنجیره‌های تامین کالای خود را با برنامه‌ریزی قبلی جلو ببرند تا دچار معتلی و تاخیر نشوند. اگر بخواهیم ریشه این مشکل را بررسی کنیم، باید به موجودی پایین کالاها در اروپا و آمریکا و به‌دنبال آن افزایش درخواست کالا از کشورهای آسیایی اشاره کنیم که سبب ترافیک دریایی در بنادر و فشار بر زنجیره تامین شده است. در بنادر و لنگرگاه‌های جنوب کالیفرنیا، معمولا کشتی‌ها با مشکل توقف و انتظار بیش از حد معمول مواجه می‌شوند؛ البته ازدحام و ترافیک کشتی‌ها در سایر بنادر جهانی نیز قابل مشاهده بوده است.

پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که در سال پیش رو، تقاضای جهانی برای کالاهای کانتینری حدود 6 تا 8 درصد افزایش خواهد یافت. به همین دلیل، شرکت‌های کشتی‌رانی بزرگ و کوچک به فکر تنظیم برنامه‌های آینده خود هستند و برخی اقدامات نیز از سمت شرکت‌های کشتی‌رانی بزرگ برای مقابله با این چالش انجام شده است که عبارتند از:

  • در نظر گرفتن مکان جداگانه برای تخلیه و بارگیری کانتینرها؛
  • افزودن تعداد کانتینرهای ناوگان‌ها تا سه برابر تعداد فعلی؛
  • کاهش حداکثری تعداد بنادر مقصد جهت بهبود شرایط ازدحام.

نکته حائز اهمیت دیگر در این بحث این است که افزایش تقاضا در سال 2022 میلادی، به احتمال بالا برنامه معین کشتی‌ها جهت حضور در بنادر را دچار اختلال و تغییر خواهد کرد. از سمت دیگر نیز پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که واردات در آسیا بیشتر خواهد شد و این موضوع سبب می‌شود تا میزان استفاده از شبکه حمل دریایی به بالای 95 درصد برسد. افزایش شدید نرخ حمل و نقل دریایی یکی از پیامدهایی است که چالش ازدحام بنادر و تنگناهای زنجیره تامین به دنبال دارد.

ترافیک ناشی از تجمع کانتینرهای خالی در سال 2022

پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که صنعت کشتی‌رانی طی ماه‌های آینده با کاهش سطح تجارت بین‌المللی مواجه خواهد شد که این روند نزولی به دلیل هجوم کانتینرهای خالی خواهد بود. پس از پشت سر گذاشتن چالش‌های همه‌گیری کرونا در سال 2021، حال یکی از عواقب آن حضور بیش از 3 میلیون کانتینر خالی پس از تامین زنجیره غذایی در مسیر اقیانوس آرام خواهد بود. اگر برای مقابله با این چالش راهکارهای مناسب اتخاذ نشود، در نیمه دوم سال 2022 و همچنین در سال 2023 میلادی، مشکلات ترافیکی گسترده‌ای را در پایانه‌ها و انبارهای کانتینری شاهد خواهیم بود. در حال حاضر به طور تقریبی 11% از ناوگان کانتینری جهانی در انتظار تخلیه بار خود در بنادر هستند.

بیشتر بخوانید :

5/5 - (1 امتیاز)