سلطان یاقوت

تعریف کارگزار رسمی گمرک، وظایف و ویژگی­ها

وظایف-و-ویژگی-های-کارگذار-رسمی

کارگزار رسمی گمرک همان حق ­العمل کار گمرک یا ترخیص­کار کالاست که با دارابودن پروانه گمرکی، می­ تواند به عنوان نماینده قانونی صاحب کالا اقدام به انجام تشریفات گمرکی همچون واردات و ترخیص کالا نماید. اخذ پروانه گمرکی ملزم به دارا بودن ویژگی­های معینی مطابق قانون است. کارگزاران رسمی گمرک به اعتبار مهارت و دانش کافی در زمینه امور بازرگانی، تمام مسئولیت­ های مربوطه که در ادامه مقاله به شرح آن­ها خواهیم پرداخت را برعهده می­ گیرند.

کارگزار رسمی گمرک به چه کسی گفته می­ شود؟

تشریفات گمرکی، به اقدامات خاص لازم جهت ترخیص کالا مطابق قوانین گمرک گفته می­ شوند که با توجه به نوع تجارت صورت گرفته، متفاوت می­ باشند. واردات و ترخیص کالا از گمرک نیازمند دریافت مجوز از اداره صمت و انجام دیگر تشریفات گمرکی به شکل صحیح می­ باشد؛ اما تنها اشخاص حقیقی یا حقوقی مورد تایید اداره گمرک مجاز به انجام این امور هستند. این اشخاص با داشتن پروانه مخصوص اداره گمرک و همپنین وکالت از سمت صاحبین کالا، می­ توانند به عنوان کارگزار گمرک اقدام به فعالیت­ نمایند. صاحب کالا با سپردن تشریفات گمرکی به ترخیص کار گمرک، دیگر نگرانی از بابت عدم تسلط و مهارت کافی بر قوانین و مقررات واردات و ترخیص کالای خود از گمرک نخواهد داشت. کارگزار گمرک که به آن، حق­ العمل کار گمرک نیز گفته می­ شود، با داشتن یک­سری ویژگی­ های خاص پروانه گمرکی را اخذ کرده و وظایف معینی را برعهده دارد.

چرا باید از کارگزار گمرک در ترخیص کالا کمک بگیریم؟

در هر کشوری امور واردات و صادرات کالا و همچنین ترخیص آن­ها از گمرک باید مطابق چهارچوب و استانداردهای معین ­شده از سمت اداره گمرک آن کشور صورت بگیرد. کارگزاران گمرکی به افرادی گفته می­ شود که صلاحیت آن­ها در انجام امور بازرگانی توسط اداره گمرک تایید شده باشد. این افراد با داشتن دانش به­ روز در این زمینه، امر تجارت بین­ المللی را تسریع می­ بخشند. ترخیص کالا از گمرک مسئولیت خطیری است؛ زیرا اگر کالا مطابق زمان قید شده در معامله از گمرک ترخیص نشده و دست خریدار نرسد، عواقبی همچون اعمال جریمه در پی خواهد داشت. برای صرفه­ جویی در هزینه و زمان، بازرگانان و تاجران بنابر میزان نیاز خود،لازم است از کارگزاران مورد اعتماد اداره گمرک بهره بگیرند.

وظایف کارگزار رسمی گمرک چیست؟

وظایف کارگزار رسمی گمرک­ بنابر فعالیت گمرکی مورد نظر، متفاوت می­ باشد. در ادامه بخشی از این وظایف ذکر شده ­اند :

  • ارائه مشاوره بازرگانی صحیح در زمینه های گوناگون و مراحل مختلف واردات کالا به تجار و بازرگانان
  • کنترل امور مربوط به حمل و نقل کالا و معین­ کردن انبار مناسب برای کالاهای وارداتی
  • تسهیل مبادلات تجاری مهم از جمله صادرات و واردات کالا و انتخاب بهترین روش برای آن
  • تنظیم اظهارنامه
  • ثبت سفارش
  • تعیین ارزش محموله با استفاده از کد تعرفه و طی نمودن سایر مراحل
  • اخذ مجوزهای واردات و ترخیص کالا از مراجع قضایی مختلف به نمایندگی از صاحب کالا
  • هماهنگی امور مربوط به تشریفات گمرکی با ماموران گمرک
  • اخذ معافیت­ های گمرکی
  • برآورد کردن هزینه­ های گمرکی کالا در مقصد و عوارض ورودی کالا

 

شرایط لازم برای کارگزاران گمرک جهت اخذ پروانه گمرکی (ویژگی­ های کارگزار گمرک)

همانطور که گفته شد، اشخاص حقیقی یا حقوقی برای آن­که بتوانند به عنوان کارگزار گمرک فعالیت کنند، ملزم به اخذ پروانه گمرکی می­ باشند.در ماده 191 آیین­نامه اجرایی قانون امور گمرکی، به شرح ویژگی­ های لازم برای کارگزاران گمرکی جهت اخذ پروانه گمرکی پرداخته است:

ماده191ـ متقاضیان پروانه کار‌گزار گمرکی باید دارای شرایط زیر باشند:

الف ـ تابعیت ایران.

ب ـ ارایه گواهی عدم سوء‌ پیشینه کیفری (از مرجع قانونی مربوط) و عدم سابقه قاچاق گمرکی به گواهی گمرک ایران.

پ ـ داشتن حداقل مدرک کاردانی در رشته‌های امور گمرکی یا حداقل کارشناسی در سایر رشته‌ها.

ت ـ دارا بودن گواهی پایان خدمت و یا معافیت دایم از خدمت نظام وظیفه.

ث ـ کارمند دولت نباشد.

ج ـ موفقیت در آزمون مربوط به قوانین گمرکی، صادرات، واردات و تجارت که از طرف گمرک ایران حسب نیاز برگزار می‌شود.

چ ـ داشتن حداقل سن بیست و پنج سال تمام.

 

نحوه اخذ پروانه گمرکی برای کارگزاران گمرکی

همانطور که در ماده 191 قنون امور گمرکی آمده است، متقاضیان گمرکی باید آزمون مربوط­­ به قوانین گمرکی را با موفقیت بگذرانند. ثبت نام این آزمون هر ساله در سایت سازمان سنجش انجام می­ شود. داوطلبان این آزمون باید بر مباحثی همچون قوانین امور گمرکی و صادارت و واردات، آیین نامه‌های اجرایی، اصول طبقه بندی کالا‌ها، پنجره واحد تجارت فرامرزی، سامانه جامع امور گمرکی و اینکوترمز 2010 تسلط داشته باشند. اطلاعات اظهارنامه و پروانه های گمرکی توسط کارگزار گمرک در یک دفتر مخصوص ثبت می­ شود. این دفتر به هنگام اعطای پروانه کارگزار گمرکی توسط گمرک ایران شماره‌گذاری و پلمب می‌شود.

کارگزاران گمرکی از چه تسهیلاتی برخوردار هستند؟

اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران در چهارچوب قوانین و مقررات، تسهیلاتی را برای کارگزاران گمرکی و صاحبان کالاهایی که از حق­ العمل کار به عنوان نماینده خود استفاده می­ کنند در نظر می­گیرد. هدف از این تسهیلات، تشویق صاحبان کالا برای همکاری با کارگزاران گمرکی است. یکی از این تسهیلات، سخت­گیری کمتر در ارزیابی و کارشناسی کالاهاییست که اظهارنامه آن­ها توسط کارگزاران گمرک به نمایندگی از صاحبین کالا ارائه شده باشد.

کارگزار گمرک به اعتبار پروان ه­ای که از گمرک ایران دریافت نموده است، باید جهت شفافیت در امور مالیاتی و پاسخ گویی احتمالی بعدی و انجام امور گمرکی اقدام به بستن قراردادی رسمی با اشخاص حقیقی و حقوقی (صاحبین کالا) نماید. این امر در صورت بروز اختلافات احتمالی حق العمل کار با اشخاص مذکور می‌تواند گره گشای مشکل باشد.

بیشتر بخوانید :