سلطان یاقوت

دیوان عدالت اداری و هرآنچه راجب به آن باید بدانید

دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری به چه معناست و چه کاربردی در تجارت و بازرگانی دارد؟

دیوان عدالت اداری یکی از مراجع مهم برای رسیدگی به شکایات و احقاق حقوق افراد در مقابل مامورین دولتی و یا آیین نامه‌های دولتی است. این مرجع در زمینل تجارت و بازرگانی و پیگیری شکایات تجار و بازرگان از ادرات دولتی مانند گمرک و ارگان‌های ذی ربط نیز فعال است.

دیوان عدالت اداری به چه معناست؟

دیوان عدالت اداری مرجعی برای رسیدگی به شکایات مردم در مقابل رعایت نشدن حقوق آن‌‌ها از طرف سازمان‌ها ، نهادها و ارگان‌های دولتی است. به زبان ساده‌تر اگر در ادارات و ارگان‌های دولتی به امور ارباب رجوع به طور صحیح رسیدگی نشود و یا حقوق وی پایمال شود فرد می‌تواند شکایت خود را به دیوان عدالت اداری برده تا مسئولین به امور وی رسیدگی کرده و مشکل را حل  نمایند.

همانطور که گفته شد دیوان عدالت اداری یکی از مهم‌ترین مراجع در رسیدگی به شکایات مردم از ارگان‌ها و دستگاه‌های دولتی است. این مرجع زیر نظر قوه قضاییه فعالیت کرده و دارای شعب بدوی و تجدید نظر، هیئت عمومی، هیئت تخصصی است.

دیوان عدالت اداری بر اساس اصل 173 از قانون اساسی فعالیت می‌کند که این قانون به شرح زیر است:

“دیوان عدالت اداری به منظور رسیدگی به شکایات و اعتراضات مردم نسبت به مامورین، واحدها، آیین نامه‌های دولتی و احقاق حقوق آن‌ها تاسیس شده و با نام دیوان عدالت اداری زیر نظر رئیس قوه قضاییه تاسیس گشته است. حدود اختیارات این دیوان توسط قانون تعیین می‌شود.”

هدف از برقراری دیوان عدالت اداری چه بود؟

با توجه به تعریفی که از این مرجع در قانون اساسی کشور آمده هدف از تشکیل آن احقاق حقوق و برقراری عدالت عمومی برای افراد جامعه است. لازم است که بدانید یکی از وظایف مهم این دیوان باطل کردن آیین نامه‌های مغاییر با قوانین و احکام شرعی کشور است.

دیوان عدالت اداری تنها مرجعی است که در خصوص عدالت خواهی و تظلم‌خواهی مردم از دستگاه‌ها و ارگان‌های اجرایی فعالیت می‌کند به همین دلیل احکامی که قضات این دیوان صادر می‌کنند اهمیت بسیار دارد و برای برخی از افراد حیاتی است. به همین دلیل به پرونده‌های این دیوان با دقت و به سرعت رسیدگی خواهد شد.

چه نوع شکایاتی در دیوان عدالت اداری رسیدگی می‌شود؟

همانطور که از اسم این دیوان پیداست تمامی شکایات از ادارات و ارگان‌ها، سازمان‌ها و مامورین دولتی و همچنین شکایات از رای قطعی هیئت‌ها کمیسیون‌ها و یا شکایات تمامی کارکنان استخدامی دولتی، دستگاه‌های عمومی و اجرایی کشور در این دیوان مورد بررسی قرار می‌گیرد.

نحوه رسیدگی به شکایات در دیوان عدالت اداری چگونه است؟

برای رسیدگی به شکایات در هر اداره ای لازم است که دادخواست را تنظیم و برای رسیدگی تقدیم نمایید. بر همین اساس افرادی که از ادارت، ارگان‌ها و یا مامورین دولتی شکایت دارند باید دادخواست خودر ار تنظیم کرده و از طریق پست الکترونیک دیوان یا ثبت در پایگاه داده های الکترونیکی، یا ارسال به دبیرخانه دیوان و یا با مراجعه با دفاتر اداری مستقر در استان‌ها تسلیم نمایند. بعد از ارائه دادخواست شما به دیوان عدالت اداری این دیوان وظیفه دارد تا به شکایات فرد ذی نفع رسیدگی نماید و نتیجه را به خود فرد، وکیل و یا قائم مقام، نماینده قانونی وی اعلام کند.

در صورتی که موضوع شکایت موجب ضایع شدن حقوق شخص شده باشد، دیوان عدالت اداری حکم مقتضی را مبنی بر نقض رای و یا لغو اثر از تصمیم و اقدام مورد شکایت یا الزام طرف شکایت به اعادۀ حقوق ضایع شده صادر می‌کند. لازم به ذکر است رسیدگی به پرونده‌هایی که دستور موقت دارند خارج از نوبت است.

چگونگی اجرای حکم صادر شده توسط دیوان عدالت اداری

قابل توجه است که بعد از اینکه رای قطعی توسط دیوان عدالت اداری صادر شد با توجه به میزان ضرورت در احقاق حقوق ضایع شده افراد کلیه نهادها و ارگان‌های دولتی موظف هستند که رای صادر شده توسط دیوان را در کم‌ترین زمان ممکن اجرا نمایند. به همین منظور معاونت اجرا احکام در تمامی شعب دیوان عدالت اداری وجود دارد که وظیفه دادرسی به اجرای احکام را بر عهده دارد. به همین منظور شعب دیوان به منظور رسیدگی به اجرای احکام یک نسخه از رای صادر شده ضمیمه پرونده کرده و به اجرای احکام ارسال می‌کند. پس از این موارد فرد محکوم موظف است تا ظرف مدت یک ماه از زمان رای صادر شده نسبت به اجرای رای اقدام کرده و یا جلب رضایت از شاکی نماید و نتیجه را به واحد اجرای احکام گزارش کند.

سلطان یاقوت

شرکت سلطان یاقوت با تجربه بیست ساله آماده ارائه خدمات ترخیص کالا و تجارت و بازرگانی می باشد. ترخیص کاران زبده این شرکت امور حمل و نقل و ترخیص کالای شما از گمرک را در سریعترین زمان ممکن با حداقل قیمت انجام می دهند. از سری خدمات این شرکت تجاری و بازرگانی: ثبت سفارش، خرید کالا، حمل و نقل، ترانزیت و ترانشیپ کالا، اخذ مجوزات لازم، دریافت پته گمرکی ، دریافت برگ سبز و ….. می باشد. شما عزیزان برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به صورت رایگان با کارشناسان این شرکت تجاری و بازرگانی تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید :